Haški sud
1

Produžen rok za žalbu za tri mjeseca u slučaju Mladića

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Haški sud produžio je za tri mjeseca rok za najavu žalbi na prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, javlja BIRN.

Rok, koji je isticao danas budući da je presuda Mladiću izrečena 22. novembra, Sud je produžio na zahtjev odbrane, koji su podržali i tužioci.

Odbrana je tražila produženje od pet mjeseci, ali je Sud usvojio argument tužilaca, ocijenivši da je 90 dana dovoljno za najavu žalbe.

Prema odluci Suda, najavu žalbe Mladićeva odbrana, a možda i Haško tužilaštvo morat će da podnese do 22. marta iduće godine.

Produženje roka je posljedica velikog obima i složenosti presude, na šta su ukazali i branioci i tužioci.

Mogućnost da će i Tužilaštvo uložiti žalbu na dio presude kojim je Mladić oslobođen optužbe za genocid u šest bosanskih općina, otvorenom je ostavio glavni tužilac Serge Brammertz.

Tribunal je 22. novembra bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), Mladića osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, javlja BIRN.