Tužilaštvo BiH
0

Produžen pritvor Zoranu Tomiću

FENA
Tužilaštvo BiH je podnijelo prijedlog o produženju pritvora za Zorana Tomića zbog straha da bi na slobodi mogao zastrašivati ključne svjedoke.

Državni tužilac Ibro Bulić zatražio je produženje pritvora Zoranu Tomiću, naglasivši da Tužilaštvo ima saznanja da se na važnog svjedoka optužbe, koji se trenutno nalazi u jednom KP domu u Bosni i Hercegovini, vrši utjecaj i zastrašivanje da bi se onemogućilo njegovo svjedočenje, saopćio je BIRN - Justice Report.

Tužilaštvo tereti Zorana Tomića, bivšeg pripadnika Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, za genocid počinjen 1995. nad Srebreničanima, odnosno učestvovanje u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u hangarima Zemljoradničke zadruge Kravica. Optuženi se u pritvoru nalazi od 3. juna, a optužnicu protiv njega Sud BiH je potvrdio 25. augusta.

Tokom rasprave o zastrašivanju svjedoka, javnost je isključena sa saslušanja da bi Sudu bio otkriven identitet svjedoka kojem je navodno zaprijećeno da, “ako ne povuče svoje izjave u vezi s događanjima u Srebrenici 1995. godine, više neće vidjeti svoju djecu”.

Petko Pavlović, branilac optuženoga, naglasio je da “ne postoje nikakvi dokazi” da je optuženi učestvovao u zastrašivanju svjedoka, “kojeg on ne poznaje”, i zatražio da Tomić bude pušten iz pritvora do početka suđenja. Sud je objavio da će odluku o produženju pritvora donijeti naknadno.

Tužilac Ibro Bulić je također najavio da će Tomićevom slučaju biti priključen i slučaj Radomira Vukovića, nakon što Sud potvrdi optužnicu protiv njega. Vuković je osumnjičen za genocid počinjen u Srebrenici 1995.

Trenutno se nalazi u pritvoru, nakon što je po potjernici Tužilaštva BiH uhapšen u Srbiji i krajem maja izručen ovdašnjim pravosudnim organima. Iduće ročište bit će održano 9. septembra , kada će optuženi Zoran Tomić biti pozvan da se izjasni o krivici.