Potvrđeno iz Suda BiH
0

Produžen pritvor Osmanu Mehmedagiću i Ranku Debevcu, iza rešetaka ostaju još 30 dana

A. L.
Osman Mehmedagić i Ranko Debevec
Osman Mehmedagić i Ranko Debevec
Suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši prvi čovjek Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić ostaju u pritvoru još mjesec dana, potvrđeno je za Klix.ba iz Suda BiH.
Njima je ročište za produženje pritvora održano jučer, a na njemu je Tužilaštvo BiH iznijelo poprilično šokantna saznanja, ali i pročitalo iskaze svjedoka.

Kod prve tačke na jučerašnjem ročištu je javnost isključena zbog, kako je navedeno, povjerljivosti i jer je iskaz davala jedna uposlenica Suda BiH kako bi se zaštitio njen integritet.

U drugoj tački, navedeno je kako je Debevec primio na poklon automobil autokuće iz Ljubuškog "Kramar" protiv koje se u periodu od 2019. do 2021. godine vodio veliki broj postupaka pred Sudom BiH. On je navodno uzeo automobil Polo u vrijednosti od oko 15 hiljada KM.

Debevec je ovo vozilo registrovao na ime sestre svoje supruge, a ona je dala iskaz i rekla da nikada nije kupila taj automobil i da ju je Ranko Debevec zamolio da registruje na njeno ime. U svom daljem izlaganju, tužiteljica Bojana Jolović je kazala kako je ovo auto bilo nemoguće pronaći nakon 20. decembra (tada je, inače, određen pritvor Debevcu i Mehmadiću) te da je posljednji put viđen na jednoj raskrsnici prema Sokocu. Daljim radnjama u daljoj istrazi, auto je pronađen u servisu "Terzić", prikriven folijom.

Svoj iskaz je u SIPA-i dao i jedan uposlenik ovog servisa koji je rekao da je sa automobila skinuta oznaka servisa iz Ljubuškog što je, kako je rekla tužiteljica, jasno da se radilo o prikrivanju dokaza.

Treća tačka se odnosi na bjegunca od hrvatskog pravosuđa, bivšeg prvog čovjeka zagrebačkog Dinama, Zdravka Mamića. koji je dao iskaz u SIPA-i.

Istražitelji nisu utvrdili kada su se sastali jer je Debevec skoro sve svoje sastanke i putovanja označavao kao oznaku povjerljivo i DKPT nema podatak kada su putovali u Grude. Inače, predsjednika Suda BiH u svim službenim putovanjima vozi službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Debevec je navodno od Mamića primio poklon, a riječ je o satu u vrijednosti 15.000 eura i Zdravko Mamić je rekao istražiteljima SIPA-e da je to "simbolični poklon" koji je dao predsjedniku Suda BiH u vrijeme postupaka ekstradicije koji su vođeni protiv njega jer je, kako je rekao, "znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka".

"Sat od 15.000 eura nikako ne može biti simboličan poklon", riječi su tužiteljice Jolović.

Podsjećamo, Mehmedagić i Debevec uhapšeni su krajem decembra 2023. godine.

Glavni državni tužitelj Milanko Kajganić koji je kazao da do sada prikupljeni dokazi govore o tome da su počinjena krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivanje sudije Suda BiH i zaposlenika radnika Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH.