Sud BiH
0

Produžen pritvor optuženim za sudjelovanje u genocidu

FENA
Sud BiH uvažio je prijedlog Tužilaštva BiH i produžio pritvor Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za učešće u genocidu u Srebrenici, koji može trajati “do okončanja pretresa, najduže tri godine”.

Tužilaštvo BiH je tražilo da se obojici optuženih produži pritvor zbog “opasnosti od bjekstva, mogućeg utjecaja na svjedoke ili pomagače”, kao i zbog činjenice da bi boraveći na slobodi “poremetili javni red i mir povratnika i žitelja podneblja Zvornika”, javio je danas BIRN Justice Report.

Odbrane optuženih su se protivile ovog prijedlogu, te zahtijevale da se obojica brane sa slobode uz mjeru zabrane napuštanja prebivališta.

Momir Pelemiš i Slavko Perić, bivši pripadnici Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), terete se da su u julu 1995. godine učestvovali u “planiranju, naređivanju i podržavanju” ubistava zarobljenih Srebreničana dovedenih u školu “Kula” u Pilici, općina Zvornik.

U tom periodu, kako stoji u optužnici, Pelemiš je bio zamjenik i načelnik štaba Prvog bataljona, a Perić pomoćnik komandanta za bezbjednost iste brigade.

Obojica se od 5. novembra nalaze u pritvoru.