Zbog mogućeg utjecaja na svjedoke
0

Produžen pritvor Jankoviću i Stojniću

FENA
Uvažavajući prijedlog Tužilaštva, Sud BiH je odredio dvomjesečno produženje pritvora za Dušana Jankovića i Željka Stojnića, osumnjičene za zločin na Korićanskim stijenama.

Sud je uvažio obrazloženje da su se svjedoci kojima su određene mjere zaštite žalili da su ih “posjećivali osumnjičeni i njihova rodbina”, javio je danas BIRN-Justice Report.

Državno tužilaštvo podnijelo je prijedlog za tri mjeseca, ali je Sud odredio dvomjesečno produženje mjera pritvora.

Dušan Janković i Željko Stojnić uhapšeni su u maju ove godine zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti na području Korićanskih stijena na planini Vlašić, gdje je pogubljeno više od 200 civila iz Prijedora i Banje Luke.

Za učešće u ovom zločinu Tužilaštvo sumnjiči i Damira Ivankovića i Zorana Babića, koji su uhapšeni u vrijeme kada i Janković i Stojnić, ali su pušteni da se brane sa slobode.

Na izjašnjenju o produženju pritvora, osumnjičeni Janković protivio se određivanju mjera, kazavši da “ne zna ko su zaštićeni svjedoci” i da utjecaj na njih “može biti samo igra i montaža Tužilaštva i istražnih organa”.

Jankovićev advokat Ranko Dakić složio se sa svojim branjenikom, te dodao da “dvojica osumnjičenih u ovom predmetu borave na slobodi, što situaciju čini apsurdnom”.