{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Produžen pritvor Blagoju Goluboviću

F
20.2.2009. u 16:21
0
0
Produžen pritvor Blagoju Goluboviću
0
Produžen pritvor Blagoju Goluboviću
Sud BiH produžio je pritvor Blagoju Goluboviću, bivšem pripadniku oružanih snaga Republike Srpske optuženom za zločine počinjene u Foči 1992. godine, javio je danas BIRN-Justice Report. Prema tom rješenju, pritvor može trajati do okončanja glavnog pretresa.
Prema navodima optužnice, Golubović je, zajedno s bratom Rankom, te braćom Rankom i Rajkom Vukovićem, krajem maja 1992. godine u selu Podkolun učestvovao u ubistvima civila Avde Hukare i Mejre Bekrije.

Za taj zločin nepravosnažno su na po 12 godina osuđena braća Vuković, a nakon uloženih žalbi Apelaciono vijeće je vratilo postupak na ponovno suđenje.

- Tokom istrage je ustanovljeno da optuženi povremeno odlazi u Srbiju, a nakon hapšenja braće Vuković on je sve vrijeme boravio tamo. Jasno je da je time pokušao omesti provođenje ovog postupka. Smatram da bi boravkom na slobodi optuženi iskoristio tu pogodnost i ponovo napustio BiH, kazao je tužilac Behaija Krnjić na ročištu za produženje pritvora održanom 19. februara.

Golubović je na osnovu međunarodne potjernice uhapšen u Srbiji u aprilu prošle godine, odkad se nalazio u ekstradicionom pritvoru.

Organima gonjenja naše države izručen je 20. januara ove godine, a optužnica protiv njega potvrđena je skoro mjesec dana nakon toga.

- Ovaj prijedlog je postavljen da bi se održala atmosfera nekog opasnog Blagoja Golubovića. On je bio prinuđen trbuhom za kruhom da ide u Srbiju. Ovo je selektivno iznošenje konstrukcija Tužilaštva, kazao je Golubovićev branilac Bajro Čilić zatraživši od Suda da optuženom izrekne mjeru zabrane napuštanja mjesta boravka.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: