{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Produžen mandat stabilizacijskih snaga u BiH

N
11.7.2004. u 00:00
0
0
Produžen mandat stabilizacijskih snaga u BiH
0
Produžen mandat stabilizacijskih snaga u BiH
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u petak uvečer u New Yorku prihvatilo rezoluciju kojom se za konačnih šest mjeseci produžuje mandat Stabilizacijskih snaga (SFOR) u Bosni i Hercegovini, predvođenih NATO-om.
U rezoluciji koju je 15 članica Vijeća sigurnosti jednoglasno usvojilo odobreno je da SFOR nastavi brinuti o sigurnosti u BiH do kraja decembra ove godine.

Vijeće sigurnosti je također pozdravilo najavu NATO saveza sa summita u Istanbulu održanog 28. juna da će se službeno, krajem ove godine, povući iz devetogodišnje misije čuvanja mira u Bosni i Hercegovini i predati nadležnost misiji Evropske unije.

Rezolucijom se pozdravlja i namjera EU-a da dotad započne sa svojom misijom u BiH.

Vijeće sigurnosti uputilo je apel vlastima u BiH da zajedno s NATO-ovim snagama i dalje rade na stabilizaciji Bosne i Hercegovine.

Mirovna misija Sjevernoatlantskog vojnog saveza na teritoriju BiH započela je 1995., nakon što je Daytonskim sporazum završen rat u našoj zemlji. Paralelno s tom, odvijala se i misija UN-a koja se fokusirala na obučavanje višenacionalnih policijskih snaga. Tu je misiju od UN-a preuzela Evropska unija krajem prošle godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: