Predsjedništvo BiH
0

Produžen mandat Oružanim snagama BiH u Afganistanu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici, nakon razmatranja, odobrilo je Prijedlog godišnje platforme o obavještajno-sigurnosnoj politici i uputilo ovaj dokument Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Predsjedništvo je odgodilo razmatranje dokumenta Strateški pravci i prioriteti u vođenju vanjske politike Bosne i Hercegovine za narednu sjednicu.

Predsjedništvo je odredilo sastav delegacije BiH prilikom zvanične posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Republici Sloveniji, 26. i 27. novembra ove godine.

Na sjednici Predsjedništvo je prihvatilo poziv za učešće na Summitu klimatskih promjena, koji će biti održan u Kopenhagenu 16. i 17. decembra ove godine.

Predsjedništvo je uputilo pismo glavnom sekretaru Vijeća EU i visokom predstavniku EU za zajedničku i vanjsku politiku, a koje se odnosi na produžetak mandata Policijskoj misiji Evropske unije (EUPM) u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo je prihvatilo poziv za učešće na Summitu šefova država srednje Evrope, Varšava, 20. -21. maj 2010.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produžetku mandata pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operaciji Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan.

Predsjedništvo je utvrdilo termin posjete predsjednika Republike Hrvatske BiH - 19. novembra ove godine.

Predsjedništvo je primilo k znanju Informaciju o učešću delegacije BiH na sastanku ministara odbrane zemalja učesnica u misiji ISAF.

Predsjedništvo je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o vojnom grantu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske sa implementacionim protokolima.

Predsjedništvo je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u pogledu državnog programa saradnje (Dio I) za 2009. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, te Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Amandmanu na Ustav Međunarodne organizacije rada iz 1997. godine.

Predsjedništvo je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, Memorandum? o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Arapske Republike Egipat o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke, Sporazuma o saradnji na poslovima iz oblasti geodezije između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore, Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Litvanije, Dodatn?g protokola između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o podsticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, zatim Protokola o zaštiti od poplava uz Okvirni sporazum o slivu rijeke Save, Sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Mađarske, Sporazuma o preferencijalnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za: Ugovor između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o veterinarskoj saradnji, Sporazum o zajedničkom finansiranju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje zastupa Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, i grupe donatora, o finansijskom mehanizmu za implementaciju Gender akcionog plana, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.