{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Produžen mandat EUFOR-a na još godinu dana

F
19.11.2010. u 11:53
0
3
Produžen mandat EUFOR-a na još godinu dana
0
Produžen mandat EUFOR-a na još godinu dana
Foto: SRNA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda produžilo je mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini na još godinu dana, saopćeno je u New Yorku.
Snage Evropske unije preuzele su mirovnu misiju od SFOR-a, Stabilizacijskih snaga NATO-a u BiH 2004. godine, kako bi osigurale da se sve strane pridržavaju Dejtonskoga mirovnog sporazuma.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a prošle sedmice, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko pozvao je međunarodnu zajednicu da nastavi snažno angažiranje u BiH, a Vijeće sigurnosti da produži mandat snagama EUFOR-a.

On je ocijenio da su i nakon 15 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma spremnost na dijalog i kompromis u zemlji još nedovoljni.

Prema njegovim riječima, u BiH je u protekle četiri godine nastao politički zastoj i stagnacija u provedbi ključnih reformi, a "nacionalističke agende unutar zemlje i dalje odnose prevagu nad suradnjom i kompromisom".

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju kojom se "sve strane još jednom podsjećaju da su se mirovnim sporazumom obavezale da će surađivati sa svim entitetima uključenima u provedbu mirovnog sporazuma", navedeno je u servisu vijesti UN-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: