Zatražen sastanak
342

Produbljuje se kriza javnih servisa: BHRT danas gasi 15 emisija, iz FTV-a poslali novo pismo

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
BHRT će od danas, uslijed krize javnih servisa, ukinuti 15 emisija iz svog programa, a kako je najavio direktor Belmin Karamehmedović neke od emisija će biti i skraćene.
Kako je Karamehmedović ranije izjavio za Klix.ba, ovakva mjera je i prvi korak ka mogućem definitivnom gašenju ove televizije.

"Doslovno smo na koljenima. Nismo u mogućnosti da ostvarimo prava koja nam je zakon zagarantovao u smislu finansiranja od 2017. godine, moramo polako gasiti program. Pitanje je dana koliko možemo ovako trajati", rekao je Karamehmedović.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su "Jedan", "Odbrojavanje", "Putevi zdravlja", "Nova avantura", domaći dokumentarni program, "Propuh", "Thinking Box", "Art Depo", "Moja zemlja", "DVS - Filmski festival u Kanu", "Identiteti", "Global", "Konačno petak sa Majom Miralem", "Inbox", "Trend" dok će emisija "Jutro za sve" trajati dva umjesto tri sata.

Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine uputila je novi poziv BHRT-u u kojem od njih traži zakonsko postupanje.

Također, u novom saopćenu za javnost, Poslovodni odbor FTV-a ponudio je rješenje za koje tvrde da spašava oba javna emitera.

"S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje Radio-televizije Federacije BiH stizao pripadajući procenat RTV takse kako ga je zakon definisao, dok bi nakon potpisa ugovora Radio-televizija Federacije BiH promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV takse prekinuta", naveli su.

Ističu i kako bi redovnost uplata iz sva tri opisana osnova bi svakomjesečno na računu BHRT-a donosila iznos od 1,8 miliona KM.

"Posljednji nemili događaj s gašenjem signala Radio-televizije Federacije BiH od strane BHRT-a pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni. Čekamo vaš pisani odgovor i poziv na zajednički sastanak najkasnije iduće sedmice da bi finalizirali gore opisane detalje i spasili naše kuće i radnike potpisivanjem ugovora u skladu sa zakonom, član 18. Zakona o javnom sistemu BiH i član 57. Zakona o Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine", zaključili su iz FTV-a-