Nema dogovora
26

Produbljena politička kriza u TK: Klub Bošnjaka ne funkcioniše, Bešlagić dao ostavku

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Politička kriza u Tuzlanskom kantonu (TK) danas je dodatno produbljena zbog nepostizanja dogovora u Klubu Bošnjaka koji djeluje u Kantonalnoj skupštini. Kako saznaje Klix.ba, Selim Bešlagić iz Naše stranke danas je dao ostavku na mjesto predsjednika Kluba Bošnjaka koji nije mogao postići dogovor o svom funkcionisanju.

Sjednica predsjednika klubova zastupnika stranaka u Skupštini TK koji djeluju u Klubu Bošnjaka danas je održana u Tuzli, međutim, dogovor o poslovniku nije postignut.

Kako saznajemo, na sjednici se nije pojavio predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bego Gutić, a zbog činjenice da se problemima u Klubu Bošnjaka ne nazire kraj, te nepostojanju političke volje za izlazak iz krize, Selim Bešlagić je podnio ostavku na mjesto predsjednika.

"Na sjednici smo razgovarali o poslovniku, a s određenim stavkama se nismo složili. Među njima je i ona o načinu biranja predstavnika Bošnjaka u rukovodstvo Skupštine TK. Na sjednici se nije pojavio predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK, što pokazuje da ne postoji volja za radom. Na kraju je rečeno da se dalje nastavi rad, što ja nisam prihvatio te sam dao ostavku na mjesto predsjednika kluba", rekao je Bešlagić za Klix.ba.

Nema političke volje za izlazak iz krize

Klub Bošnjaka trenutno radi po poslovniku Skupštine TK, prema čemu se odluke moraju donositi natpolovičnom većinom svih zastupnika u ovom klubu, odnosno njih 15.

Dogovora o tome da li će se na kraju predstavnik Bošnjaka u rukovodstvo zakonodavnog tijela birati natpolovičnom ili prostom većinom zasad nema, a zbog današnje situacije sutra neće biti održana sjednica Kluba Bošnjaka u Skupštini TK na kojoj se trebalo govoriti o mogućem kandidatu.

"Pitanje konačnog definisanja završetka konstituisanja Skupštine TK je prolongirano do daljenjeg", rekao nam je Bešlagić.

Socijaldemokratska partija (SDP) TK na svojoj posljednjoj sjednici je donijala zaključak kojim se izražava podrška tome da član rukovodstva Kantonalne skupštine iz reda Bošnjaka bude upravo Bešlagić.

Bešlagić nam je kazao da je za ovo čuo iz određenih razgovora, ali ne i zvanično od SDP-a.

"Mene za to niko nije ni pitao, osjećam se počastvovanim. Hvala im, ali odluke ne zavise od toga da li ja želim prihvatiti tu poziciju ili ne. Za to je, prema trenutnoj situaciji, potrebno 15 glasova", naveo je Bešlagić.

Kako da SDP uđe u vlast?

S druge strane, iako je prošlo pet mjeseci od održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini, vlast u TK još uvijek nije formirana.

SDP koji ima najviše mandata i dalje želi u vlast, a da bi to ostvario prema trenutnoj konstelaciji odnosa morat će promijeniti odluku glavnog ili kantonalnog odbora stranke, koja se odnosi na zabranu saradnje sa SDA i PDA.

Kantonalni odbor tuzlanskog SDP-a na posljednjoj sjednici je donio zaključak da Našoj stranci (NS), Demokratskoj fronti (DF), Savezu za bolju budućnost (SBB) i Stranci za BiH ponudi program rada buduće Kantonalne vlade, što bi moglo značiti ponovno okupljanje takozvanog građanskog bloka koji se ranije u dva navrata raspao.

Saradnju građanskog bloka zagovara i Bešlagić koji za uspostavu vlasti kao jedino rješenje vidi zajedničko djelovanje 19 zastupnika u Skupštini TK.

"Danas sam ponovo ponudio da se vidi da li su oni koji su bili u građanskom bloku i dalje tu. Vidjet ćemo kakav će biti odgovor od njih", kazao nam je Bešlagić.

Pokušaj ovosedmične smjene Vlade TK na čelu s premijerom Jakubom Suljkanovićem iz PDA, prema tvrdnjama iz SDA i DF-a, iskristalisala je novu većinu u ovom kantonu, a koju prema njihovim stavovima čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB.

Ovo su oštro negirali iz SDP-a koji bi prema trenutnoj političkoj situaciji u najmnogoljudnijem kantonu većinu mogli osigurati na tri načina - građanskim blokom u kojem bi pored njih bili još SBB, DF, Naša stranka i Stranka za BiH ili kroz saradnju sa SDA ili PDA. Za ovu drugu, odnosno treću opciju, potrebna je promjena odluke glavnog ili kantonalnog odbora stranke, jer sve druge moguće saradnje ne osiguravaju dovoljan broj zastupnika.