Odgovor lideru SDA
4

Prodanović: SNSD neće pristati na ucjene i "zategnuti konopac" Izetbegovića

SRNA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Visoki funkcioner SNSD-a Lazar Prodanović rekao je da SNSD neće pristati ni na kakve ucjene, pa ni na "zategnuti konopac" lidera SDA Bakira Izetbegovića kada je riječ o podršci imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"SNSD ne želi nikoga da ucjenjuje ni kod konstituisanja Vijeća ministara ni kod drugih organa vlasti koji se sastavljaju na nivou BiH, nego samo želi da zajedničkim dogovorom, u skladu sa ustavnom pozicijom i izbornim rezultatima, participira u vlasti", izjavio je Prodanović.

On je istakao da SNSD, kao najjača politička partija iz Republike Srpske, ima sve poluge da participira u zakonodavnoj vlasti BiH od srpskog člana Predsjedništva BiH do najvećeg broja poslanika u Predstavničkom domu i četiri petine izabranih delegata u Domu naroda parlamenta BiH, zbog čega nisu dobra nikakva "zatezanja...", pa ni ucjene.

"Smatram da takav način razgovora, odnosno 'zatezanja konopca' neće biti od koristi ni SDA", rekao je Prodanović i naglasio da SNSD ne pristaje ni na kakve ucjene, jer poštuje sve odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

Prodanović je dodao da "sarajevski politički predstavnici" koji uslovljavanjem žele da formiraju organe vlasti, zaustavljaju ukupne političke procese i drže ih na početku, što nije u interesu nikoga u BiH.

"SNSD će podržati svaki napredak BiH ka EU ukoliko je odraz ustavne pozicije Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i dejtonskim Ustavom BiH", rekao je Prodanović.

On smatra da bi trebalo doći do kompromisa u BiH i definisati najmanji broj zajedničkih ciljeva od interesa za tri konstitutivna naroda i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da će vidjeti da li će ta stranka "zategnuti konopac" kada je riječ o podršci imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.