BiH
0

Prodanović: Predloženi budžet institucija BiH nerealan, neustavan i predimenzioniran

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH, poslanik SNSD-a Lazar Prodanović je danas u Sarajevu kazao novinarima da je predloženi budžet institucija BiH za 2008. godinu nerealan, neustavan i predimenzioniran.

Komisija je danas podržala principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, ali su protiv bili članovi iz RS-a.

Prodanović je, na pitanje da li je moguće predloženi budžet „popraviti“ amandmanima, odgovorio da je moguće ukoliko bi njegov okvir bio druga verzija nacrta budžeta upućena od Vijeća ministara BiH.

„Ako ovako ostane kako jeste, ovaj prijedlog budžeta neće imati podršku SNSD-a u PSBiH“, kazao je on.

Između ostalog, naveo je da se desilo da je povećan procent izdvajanja za budžet institucija BiH s jedinstvenog računa, što dovodi do takvog stanja da narušava makroekonomski okvir u BiH i dovodi u pitanje finansiranje nižih nivoa vlasti u BiH, odnosno budžetsko finansiranje.

„Nismo također za to da se uvode stavke koje nemaju institucionalni okvir, kao stavka za nauku i razvoj, te za poljoprivredu. Smatramo da bi bilo logičnije ta sredstva transferisati na entitetske račune dok u BiH ne budu institucionalno organizovana nadležna ministarstva koja bi se brinula o utrošku ovih sredstava“, smatra Prodanović.

Prema njegovim riječima, potrebno je u skladu sa zakonskim okvirom na vrijeme donijeti budžet institucija BiH.

„Ne bježimo od toga ukoliko se naše primjedbe budu prihvatile, smatramo da bi to bilo jako značajno. BiH treba da pošalje jasnu poruku da, pored toga što se radi o najznačajnijem ekonomskom i političkom dokumentu u jednoj zemlji, mora biti kompromisno usvojen i na zadovoljstvo svih političkih činilaca koji učestvuju u njegovom donošenju“, kazao je Prodanović.

Dodao je da bi bilo najlogičnije da je danas Komisija odbila principe i predložila Predstavničkom domu PSBiH da Vijeće ministara BiH uputi ponovno Predsjedništvu drugu, usaglašenu, verziju nacrta budžeta institucija BiH, da se Predsjedništvo usaglasi i moguće amandmanske dopune takvog prijedloga da budu usvojene na vrijeme u PSBiH.

Predsjedništvo BiH je krajem januara utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008., prema kojem bi budžet institucija BiH iznosio 1.231.357.560 KM. Prije toga, nije podržalo dva prijedloga koje mu je dostavilo Vijeće ministara BiH. Prvi prijedlog je predviđao budžet od 1.191.357.560 KM, a drugi korigirani prijedlog 1.186.357.560 KM.