BiH
8

Prodanović: Nisu dostavljeni prijedlozi rješenja za Grad Mostar

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nikakav prijedlog rješenja za Grad Mostar nije stigao u proceduru pred sutrašnju posljednju sjednicu Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH na kojoj bi se trebala utvrditi konačni prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH koja bi bila upućena u parlamentarnu proceduru, potvrdio je član tog tijela Lazar Prodanović.

"Nismo dobili ništa vezano za Grad Mostar. Ono što je od materijala stiglo to su usaglašeni amandmani koji se odnose na ono što je utvđeno na prošlom sastanku Interresorne radne grupe održane u Čapljini, gdje su ostala još neka pitanja koja nisu riješena. Nemamo nikakvih novih informacija koje se odnose na rješenje vezano za provedbu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Gradu Mostaru", naglasio je Prodanović.

On smatra da bi bilo dobro da se sutra usvoji izvještaj o radu i usaglašeni amandmani, kako na Izborni zakon BiH tako i na Zakon o finansiranju političkih partija BiH.

"Ako u međuvremenu, nakon što se uputi prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u proceduru stigne prijedlog rješenja za Grad Mostar, ne vidim nikakav tehnički problem da bi Interresorna radna grupa mogla o tome raspravljati i doći do saglasnosti koja bi mogla biti prihvaćena u smislu dovoljnog broja glasova u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Nakon toga bi se stvorila i pretpostavka da gradska skupština izmjeni Statut Grada Mostara. Ključni problem bi bio kako bi se implementiralo prelazno rješenje s obzirom da ne postoji gradska skupština u Mostaru", naveo je Prodanović.

Član Interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH naglašava da bi se težilo rješenju da se izbori u Gradu Mostaru održe istog dana, 2. oktobra, kada i lokalni izbori u svim općinama i gradovima u Bosne i Hercegovine.

"Nakon toga, novi saziv gradske skupštine bi raspravljao o Statutu Grada Mostara. Oni bi u skladu sa Izbornim zakonom BiH i mandatom koji bi imali utvrdili promjene, odnosno provedbu odluke kroz Statut Grada Mostara", ocijenio je Prodanović.

Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2011. suspendovani su pojedini članovi Statuta Grada Mostara, a zbog izostanka političkog dogovora oko njene provedbe lokalni izbori u Mostaru nisu održani 2012. godine kada i u ostalim dijelovima BiH. Od tada je Grad Mostar bez lokalnog zakonodavnog tijela - Gradskog vijeća.

Kada je u pitanju rad Interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH na sutrašnjoj završnoj sjednici malo je izvjesno da će se postići i rješenja za ostala "politička pitanja" u zakonu.

"Definitivno kada je u pitanju izborni prag mislim da on ostaje na dosadašnjim procentima koji je tri posto i da neće biti nikakvih inicijativa njegovih promjena bilo za sve nivoe vlasti ili pojedinačno za samo određene nivoe kao što je bilo razmišljanja za kantonalne skupštine u FBiH da se on podigne na pet posto. Šteta je što nije bilo dovoljno spremnosti za podizanje izbornog praga, prije svega, bar kada su u pitanju lokalne skupštine. Također mislim da kada su u pitanju vlasništvo mandata i kandidacijske liste da to ostaje u skladu sa dosadašnjim Izbornim zakonom BiH i mislim da je to dobro", rekao je Prodanović.

On je naveo kako za sutrašnju sjednicu ostaje da se članovi na Interresornoj radnoj grupi izjasne o osam "otvorenih pitanja" oko kojih nije do sada postignuto konačno rješenje.

"Jedno od otvorenih pitanja je i da li će se predaja kandidata za biračke odbore vršiti sedam dana prije žrijebanja ili nakon toga kao što je to bilo do sada", rekao je Lazar Prodanović, član Interresorne radne grupe za izmnjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH nužno je usvojiti do početka maja kada Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine treba da donese odluku o raspisivanju izbora u Bosni i Hercegovini.