Srcem za djecu
68

Prodaja slika za Roditeljsku kuću u Sarajevu: Prikupljeno 7.000 KM, nastavak akcije u ponedjeljak

Piše: Er. M.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Roditeljskoj kući u Sarajevu večeras je održana humanitarna izložba Slikari srcem za djecu oboljelu od raka čiji je inicijator Umjetnička kolonija Majevica iz Srebrenika, a kojom se želi pomoći rad Roditeljske kuće.

Izložbu je otvorila djevojčica Hanifa koja boravi u Roditeljskoj kući.

Potpredsjednik i projekt menadžer u Udruženju "Srce za djecu" Fikret Kubat kazao je da se organizovalo oko 40 slikara koji su donirali slike i radove kako bi na taj način pomogli finansiranje Roditeljske kuće. Kubat je istakao i da je 26 slika prodato prije izložbe.

Kako kaže, i dalje teče borba za Roditeljsku kuću u Sarajevu koju je za nešto manje od godinu dana koristilo oko 60 porodica.

"Roditelji i njihova djeca imaju sve besplatno u ovoj kući. Ne znam da li uopće postoje riječi kojim bih opisao važnost Roditeljske kuće", kazao je Kubat.

Osnivač Umjetničke kolonije Majevica iz Srebrenika Svjetlan Bešić rekao je da ga ja na ovu akciju potakla sama činjenica da je njegova unuka završila u Roditeljskoj kući prije sedam mjeseci.

"Kada dođete u situaciju da sami vidite situaciju onda jednostavno ne možete vjerovati da postoji ovakva kuća u koju roditelji i djeca mogu dođi i ne brinuti ni o čemu drugome osim o bolesti. U ime svoje unuke, a i sve druge djece želio sam da se zahvalim Roditeljskoj kući", rekao je Bešić.

Istakao je da se očekuje priliv od oko 10 hiljada KM s obzirom na to da je pola slika prodato prije početka same izložbe.

Kako nam je kazala sekretarka Udruženja "Srce za djecu" Jasna Vatreš na večerašnjoj humanitarnoj izloži nažalost nisu se prodale sve slike.

"Ostalo je desetak komada, ali svi oni koji žele mogu doći i naredne sedmice kupiti slike u Roditeljskoj kući. Ukupna vrijednost slika koje su prodate večeras je 3.200 KM s tim što je ukupan prilog negdje oko 7.000 KM ako se računaju slike koje su ranije prodate", rekla je Vatreš.

Ističe da su zadovoljni odazivom s obzirom na to da su pojedini gosti kupovali više komada slika od jednom.

"Slike su otišle i u Lukavaca i u Goražde, dakle došli su ljudi i iz drugih gradova. Neki su čak plaćali i više kako bi na taj način pomogli roditeljskoj kući", rekla je Vatreš.