Dugo najavljivan
1k

Pročitajte program na kojem će se zasnivati vlast u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Program na kojem će se zasnivati vlast u Kantonu Sarajevo potpisali su predstavnici šest stranaka i potom ga predstavili javnosti.

Predstavnici Naše stranke, Naroda i pravde, Socijaldemokratske partije, Saveza za bolju budućnost, Demokratske fronte i Nezavisne bosanskohercegovačke liste potpisali su sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018.-2022.

Sporazum su potpisali, kako su to naveli, s ciljem realizacije vizije Kantona Sarajevo kao prostora s modernom, efikasnom i transparentnom upravom, a obavezali su se da će poštovati principe u kojim se navodi da koalicija na kantonalnom nivou ne obavezuje koalicije na drugim nivoima vlasti.

Stranke su se principima, uz ostalo, obavezale da će preispitivati efikasnost svih nadzornih i upravnih odbora, da će zabraniti zapošljavanje bez konkursa, da će pojačati obaveze i odgovornosti ministara, da će insistirati da se nevladine organizacije finansiraju isključivo preko konkursa...

Podsjetimo, predstavnici šest političkih stranaka koje su dogovorile koaliciju u Kantonu Sarajevo (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda te NBL) danas su ozvaničili političku saradnju u narednom mandatu. Premijer će biti Edin Forto iz Naše stranke.