Zaključak
63

Pročitajte preporuke za spas BHRT-a: Gašenje javnog servisa je neprihvatljivo

Piše: A. Z.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na dvodnevnoj konferenciji "Nacionalni javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine", kojoj je prisustvovalo 100 najrelevantnijih ljudi za opstanak javnog servisa u našoj zemlji, a koji je završen danas, usvojene su 23 preporuke.

Tekst preporuka će u ponedjeljak biti kompletiran i kao zvanični dokument poslan nadležnim institucijama i predstavljen međunarodnoj zajednici. Učesnici su zaključili da je javni servis neophodan svakom društvu i da bi njegovo gašenje u BiH bilo neprihvatljivo i sramotno.

"Mjere su podijeljene na urgentne, srednjoročne i dugoročne. U urgentnim mjerama civilni sektor treba i dalje mobilizirati društvo da traži servis koji odgovara njihovim potrebama. Bitne su finansijske injekcije da se ne dozvoli zatvaranje, to su najurgentnije mjere. U srednjoročnom planu neophodno je napraviti reforme u javnom servisu, uskladiti zakone i implementirati ih na svim nivoima te napraviti uslove za stvaranje nezavisnog i finansiranog javnog servisa. Dugoročne mjere su servis koji je nezavisan, kredibilan i koji odgovara potrebama svih konstitutivnih naroda“, kazala je Ratka Bečeva, voditeljica odjela za odnose s članicama Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Ukoliko BiH ne ispuni obaveze prema javnom servisu, prijeti joj isključivanje iz EBU-a jer za Evropu ne bi bilo prihvatljivo da dio nje bude zemlja koja nema javni servis. Učesnici su istakli da postoje modeli iz inozemstva koji bi mogli pomoći, ali da oni mogu služiti samo za usporedbu, a nikako za kopiranje. Zaključeno je i da se mediji ne smiju zloupotrebljavati u političke ili bilo koje druge svrhe, nego da svoja vrata trebaju otvoriti demokratskom diskursu i pomoći društvu da komunicira.

"Već duži period iniciramo da u BiH treba politički neovisan, profesionalno kredibilan i ekonomski održiv radio-televizijski sistem. Nužna je tehnička opremljenost, odnosno digitalizacija. Jedino takav sistem može ispuniti sve norme i zahtjeve u koje svrstavam i zahtjev za četvrti kanal. U slučaju najgoreg, BiH će doživjeti neviđenu sramotu", poručio je Marko Divković, predsjednik BH novinara.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je istakao da je reforma BHRT-a neophodna, ali da je prvo potrebno osigurati novac kako se ne bi desio finansijski kolaps.

"U ovom mjesecu prestaje naplata RTV takse putem telefonskih računa i to će sistem dovesti u ogromnu opasnost. Pozivam vlast da to ne dozvoli jer će posljedice biti nesagledive", kazao je Karamehmedović.