Dokument iz 2014.
36

Pročitajte kompletan izvještaj o nedostatku 35 tona glasačkih listića u skladištu CIK-a

Klix.ba
Izvještaj Komisije za popis iz 2014. godine dokazuje kako je najmanje 35,8 tona papira, nabavljenog za štampanje glasačkih listića, bestraga nestalo iz skladišta Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Iako iz CIK-a tvrde da su ovi podaci netačni, dokument broja 07-2-50-2-164-2/14 potvrđuje tvrdnje o nestanku listića.

Naime, CIK se poziva na Izvještaj komisije o stanju u Skladištu CIK-a broja 07-2-50-2-164-8/14. Međutim, izvještaj u kome Komisija za popis na stranici 12 jasno navodi da "za više od 35,8 tona glasačkih listića ne postoji dokumentacija", registrovan je pod drugim brojem.

U jučerašnjem saopćenju za javnost, CIK je istakao kako je priča o nestanku glasačkih listića zlonamjerno izvučena iz konteksta. Prema mišljenju predstavnika ove institucije, finansijski izvještaji Komisije prikazuju fer i istinito stanje imovine CIK-a, obeveza i izvora sredstava na 31. 12. 2016. godine. Kako kažu, sve evidencije u skladištu CIK-a vode se uredno.

Prema Izvještaju broja 07-2-50-2-164-2/14, Komisija za popis utvrdila je postojeće stanje papirne i najlon konfekcije u skladištu CIK-a na dan 25. februar 2014. godine. Prema podacima iz ovog Izvještaja, Komisija je utvrdila da postoji razlika u količinama papira za štampanje glasačkih listića.

"Komisija za utvrđivanje stanja u skladištu hje utvrdila da nisu vođenje pravilne evidencije o stanju i utrošku materijala u skladištu CIK-a BiH te da u poslovnim knjigama, također, nisu evidentirane zalihe materijala", navodi se u zaključju Izvještaja iz 2014. godine.

Komisija je tada preporučila da se uspostave knjigovodstvene evidencije o meterijalu u skladištu CIK-a BiH u skladu sa zakonskim propisima, da se uspostavi i vodi evidencija o izlazima i ulazima iz skladište, vrši redovan godišnji popis skladišta, utvrđuju tačne količine viška papira...

Preračunato u izborni materijal, od nestalog papira moglo se odštmpati najmanje pola miliona glasačkih listića.