Novi Pravilnik
44

Pročitajte kako će biti bodovani kandidati na konkursima za posao u školama Kantona Sarajevo

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za izmjenu Pravilnika s kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i javnim ustanovama na području KS. Novim izmjenama iz Sindikata i Vlade KS poručuju da će spriječiti mogućnost korupcije prilikom zapošljavanja.

Novi pravilnik, između ostalog poručuju nadležni, smanjuje utjecaj subjektivnosti tokom konkursne procedure za 50 posto po dva osnova: smanjen je maksimalni broj bodova na intervjuu na četiri, a direktor na kraju bira između dva, umjesto tri najbolja kandidata s konačne rang-liste.

Maksimalan broj bodova za radni staž koji kandidat može dobiti je udvostručen, a pojednostavljene su i decidnije definisane sve odredbe pravilnika u odnosu na pravilnik iz 2013.

Važno je istaći da je novim pravilnikom izbačeno bodovanje po osnovu prosjeka ocjena, a da je uvedeno bodovanje kandidata po osnovu autorstva ili koautorstva odobrenih udžbenika u FBiH.

Pripadnici boračke populacije imaju pravo prednosti pri zapošljavanju u odnosu na ostale kandidate, ukoliko se na konačnoj rang-listi nalaze među dva najbolje rangirana kandidata.

Novi pravilnik stupit će na snagu objavom u Službenom listu, a u praksi će se primjenjivati već od augusta, odnosno nakon raspisivanja konkursa za prijem nastavnog kadra u novoj školskoj godini.

Detaljne odredbe novog pravilnika pogledajte u fotogaleriji.