"Pod lupom"
10

Pročitajte izvještaj o propustima biračkih odbora na dan izbora koji je upućen CIK-u

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Koalicija ''Pod lupom'' danas je poslala dopis Centralnoj izbornoj komisiji BiH sa pregledom propusta u radu biračkih odbora, zabilježenih nepravilnosti na biračkim mjestima i 'kritičnih situacija' na dan održavanja Općih izbora 2018. godine.

Uz priloženi izvještaj, koji se rasprostire na 43 strane, Koalicija "Pod lupom" zatražila je od CIK-a poduzimanje odgovarajućih radnji i izricanje sankcija.

Na izborni dan, 7.oktobra, Koaliciji 'Pod lupom' je prijavljeno 446 kritičnih situacija. Tako se, između ostalog, navodi da je predsjednik jednog biračkog odbora Danko Rešić otvoreno sugerisao glasačima za koga da glasaju, te da je dolazilo do masovnog "porodičnog glasanje".

Također, posmatrači su izvještavali da je na jednom biračkom mjestu svjedočio pokušajima stranaka SBB i SDA da nagovaraju birače da se glasa za te stranke, te je također prijavljena kupovina glasova.

Tuče, verbalni napadi, ubacivanje listića koji su uneseni na biračko mjesto, iznošenje listića iz prostorije gdje se nalazilo biračko mjesto, fotografiranje listića, vrbovanje glasača, prijetnje, ucjene, samo se neki u moru prekršaja koji su utvrdili posmatrači Koalicije "Pod lupom".

Detaljni pregled izvještaja možete vidjeti na ovom linku.