Uzaludan trud
0

Pročitajte Dodikovo pismo Lavrovu kojim je pokušao spriječiti obraćanje Bisere Turković u UN-u

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Portal Klix.ba je u posjedu pisma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koje je uputio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu u pokušaju da spriječi obraćanje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Kako stoji na početku pisma, Dodik Lavrova "ljubazno informiše" o budućem važnom zadatku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija vezanom za "mogući izbor" visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

"Vaša je zemlja stalni član ovog izuzetno važnog tijela i stoga ima izravnu odgovornost kao i plemenitu priliku da djeluje u skladu s vladavinom zakona i relevantnim dokumentima UN-a. Kao što vam je poznato, Aneks 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonski sporazum op.a.) - Sporazum o civilnoj provedbi Mirovnog sporazuma predviđa da su tadašnja Republika Bosna i Hercegovina (danas Bosna i Hercegovina), Republika Hrvatska , tadašnja Savezna Republika Jugoslavija (koja se odvojila u Republiku Srbiju i Crnu Goru), kao i bh. entiteti, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska, imaju status strana", stoji na početku pisma.

U nastavku Dodik dodaje da su se strane složile u članu I, paragraf 2, da "Zbog složenosti s kojom se suočavaju, strane zahtijevaju imenovanje visokog predstavnika, koji će biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, kako bi se olakšali napori strana i koordinirala aktivnosti organizacija i agencija koje se bave civilnim aspektom mira i izvršavanjem zadataka povjerenih rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, kako je navedeno u nastavku ".

"Citirana odredba Aneksa 10. propisuje postupak kako i koje tijelo imenuje visokog predstavnika. Također, navedeno je jasno i nedvosmisleno da je Vijeće sigurnosti UN-a jedino tijelo ovlašteno za donošenje relevantne rezolucije o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uvjetom da su strane iz člana I stav 2 Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH podnijele dogovoreni zahtjev. U ovom trenutku među stranama ne postoji konsenzus, ne postoji zajedničko podnošenje zahtjeva za imenovanje visokih predstavnika, što zbog toga narušava legitimitet samog procesa. Od najveće je važnosti poštivati ​​sve propisane odredbe i postupke i na taj način izbjeći svako moguće pitanje u vezi s integritetom i autoritetom osobe imenovane za to mjesto", stoji u nastavku pisma.

Na kraju pisma Dodik kaže da, s obzirom na sve gore navedeno i u skladu sa Aneksom 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ovom prilikom poziva Lavrova da se ponaša odgovorno.

"U svojstvu ministra vanjskih poslova zemlje koja je članica Upravnog odbora PIC-a, kao i stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, koje je jedino tijelo ovlašteno za donošenje relevantne rezolucije o mogućem imenovanju visokog predstavnika pod uvjetom da stranke iz članka I stavka 2 Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazum za mir u BiH podnijeli su mu dogovoreni zahtjev - kako bi se doprinijelo vladavini zakona i osiguralo zakonito provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH", zaključuje se u pismu.

Podsjećamo, Dodik je Dodik je pisao i drugim stranim ambasadorima tražeći da ne dopuste šefici bh. diplomatije da se obrati.

Turković je prekjučer ipak održala govor u Vijeću sigurnosti UN-a, tokom kojeg je predstavnik Rusije Vassily Nebenziaj upitao Turković jesu li njeni stavovi koje je iznijela večeras koordinirani sa Predsjedištvom zemlje.