Temelj SPD-a
43

Pročitajte dijelove proglasa Pokreta socijalne pravde i demokratije

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Sarajevu se danas održava prva skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije, na kojoj bi se, između ostalog, trebao usvojiti i proglas u kojem je objašnjena priroda SPD-a i njegovi ciljevi.
Kako se navodi u prijedlogu proglasa, Bosna i Hercegovina se nalazi u najtežoj situaciji od kraja rata, a devet mjeseci nakon posljednjih izbora ona nema u cjelosti formiranu vlast.

ističe se da je cilj pokreta promoviranje socijalne pravde i demokratije kao ideja oko kojih bh. društvo može biti integrirano.

"Zakoni se ne donose, privredom vlada stihija, socijalno stanje građana je sve lošije, mladi ljudi napuštaju zemlju. Beznađe i apatija je opće društveno stanje. Susjedne države se sve direktnije miješaju u unutrašnje stvari BiH i direktno krše Dejtonski sporazum. Predstavnici međunarodne zajednice, posebno OHR, ne poduzimaju mjere na koje su se obavezale", stoji u proglasu u kojem se ističe da je Pokret socijalne pravde i demokratije upravo platforma za promjenu gore navedenog stanja.

U proglasu su pored tehničkih i pravnih aspekata naglašena i uvjerenja, pa se kaže kako SPD podržava načela kao što su očuvanje države, njene nezavisnosti i suverenosti, antifašizam, demokratija, kulturna raznolikost sloboda vjere i sekularizam.

Prva skupština bit će iskorištena i za biranje Predsjedništva pokreta, a okupila je predstavnike nekoliko lijevih i građanskih opcija u Bosni i Hercegovini, a među njima su Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, Reuf Bajrović, Ivo Komšić.