BiH
11

Procesuirati zločince za smiraj 40 nevinih duša u goraždanskom naselju Lozje

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Članovi porodica ubijenih i nestalih u saradnji sa Udruženjem logoraša BPK Goražde obilježili su 23. godišnjicu zločina počinjenog u goraždanskom naselju Lozje.

Pripadnici srpskih snaga su 22. maja 1992. godine prilikom ulaska u naselje Lozje ubili desetak mještana, a njih 30 odveli u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag. Spomenik žrtvama je i mjesto zločina čiji nalogodavci i počinitelji nisu odgovarali za ubistvo i nestanak više od 40 nevinih civila. Poruke sa današnjeg skupa prevashodno su upućene na adresu istražnih organa, pravosudnih institucija, ali i preživjelih svjedoka događaja da se ne plaše svjedočiti.

"Skupovi kao što je ovaj su opomena budućim generacijama, svjedocima da svjedoče da se istina o naselju Lozje i zločinu koji se desio na kraju 20. stoljeća ne prikrije, falsifikuje ili zaboravi. Nećemo nikad zaboraviti šta se dogodilo u naselju Lozje. Moramo saznati zbog čega je i po čijoj naredbi izvršen ovaj zločin, kako bi se nakon više od 20 godina počinioci našli pred licem pravde. Pravda jeste spora, ali nadamo se i dostižna", kazao je Meho Hećo, predsjednik Udruženja logoraša BPK Goražde.

Nažalost, za posmrtnim ostacima većine žrtava i danas se traga. U slučaju Lozje, do danas je procesuiran jedino Dragan Šekarić, no iako je u prvostepenoj presudi osuđen za zločine u Višegradu, oslobođen je po tački optužnice za zločine počinjene u Lozju. Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena žrtva rata pozvala je svjedoke da se ne plaše govoriti istinu o događajima za koje se povezuje i ime Lazara Mutlaka, nedostupnog organima gonjenja, te drugim počiniocima.

Zločin u Lozju, kao i drugi počinjeni nad civilima ovih prostora, ne smiju ostati nekažnjeni, poručeno je danas.

"Da li smo, nakon što se sve ovo dogodilo, i pojedinačno i kao institucije doprinijeli da se istina o onom što se događalo prezentira na pravi način. Naši skupovi i naša okupljanja imat će smisao ako sebi damo zavjet, a imamo obavezu prema šehidima, da ovu istinu prenosimo i da ovu istinu svi u svijetu znaju", poručio je Remzija efendija Pitić, goraždanski muftija.

Istina i pravda su nasušna potreba, obaveza i odgovornost i pojedinačna i institucionalna, u cilju suživota, pomirenja, tolerancije.

"Istinu ne smijemo kriti ni zaboraviti, a pravda nam treba konačno, da neko odgovara za 40 nevino ubijenih ljudi u ovom naselju“, kazao je i Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Premijer BPK Goražde pozvao je nadležne institucije da rade na procesuiranju počinitelja zločina u Lozju.

"Ove nevine žrtve konačno trebaju naći smiraj, da im njihove porodice klanjaju dženazu. Zločini se moraju procesuirati, a procesuiranje zločina znači istinu i pravdu", kazao je Oković.

Pred duše nevinih žrtava ubijenih u Lozju danas je proučen i tevhid. Spomenik žrtvama u Lozju opomena je da se zločini nigdje i nikad ne ponove.