{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Proces uništavanja viškova naoružanja teče nesmetano"

S
30.8.2010. u 15:21
0
2
"Proces uništavanja viškova naoružanja teče nesmetano"
0
"Proces uništavanja viškova naoružanja teče nesmetano"
Selmo Cikotić (Foto: RFE)
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić upoznao je članove Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH da proces uništavanja viškova naoružanja, municije i minisko-eksplozivnih sredstava, koji je u toku prošle godine "zbog raznih špekulacija bio na neko vrijeme obustavljen", sada teče nesmetano.
"Proces je bio obustavljen dok je istraga u toku", rekao je Cikotić dodavši da je, nakon što se pokazalo da su špekulacije neosnovane, proces uništavanja viškova oružja i municije nastavljen.

Prema Cikotićevim riječima, do kraja septembra trebalo bi da bude sačinjen plan koji bi omogućio dobijanje 1,5 miliona dolara od američke vlade za rješavanje pitanja viškova naoružanja i municije u BiH, čime bi se ovaj proces ubrzao.

Ministar odbrane BiH istakao je da se radi o dijelu sredstava koje su SAD voljne da izdvoje za ove svrhe ukoliko početni plan bude realizovan onako kako one očekuju.

Komisija je na svojoj posljednjoj sjednici u ovom sazivu podržala informacije Ministarstva odbrane BiH o rješavanju statusa pripadnika Oružanih snaga BiH kojima ističu ugovori u 2010. godini te o rjašavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga.

Na svojoj posljednjoj sjednici u ovom sazivu Komisija je razmotrila i izvještaje Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o realizovanim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene u 2008. te o izdatim dozvolama u 2009. godini.

Odlučeno je da izvještaji, u kojima se navodi da je od dozvola za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene izdatih u 2008. godini realizovano njih svega 30 do 40 odsto, budu proslijeđeni parlamentarnim domovima na razmatranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: