{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Proces uništavanja viškova naoružanja teče nesmetano"

S
30.8.2010. u 15:21
0
2
"Proces uništavanja viškova naoružanja teče nesmetano"
0
"Proces uništavanja viškova naoružanja teče nesmetano"
Selmo Cikotić (Foto: RFE)
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić upoznao je članove Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH da proces uništavanja viškova naoružanja, municije i minisko-eksplozivnih sredstava, koji je u toku prošle godine "zbog raznih špekulacija bio na neko vrijeme obustavljen", sada teče nesmetano.
"Proces je bio obustavljen dok je istraga u toku", rekao je Cikotić dodavši da je, nakon što se pokazalo da su špekulacije neosnovane, proces uništavanja viškova oružja i municije nastavljen.

Prema Cikotićevim riječima, do kraja septembra trebalo bi da bude sačinjen plan koji bi omogućio dobijanje 1,5 miliona dolara od američke vlade za rješavanje pitanja viškova naoružanja i municije u BiH, čime bi se ovaj proces ubrzao.

Ministar odbrane BiH istakao je da se radi o dijelu sredstava koje su SAD voljne da izdvoje za ove svrhe ukoliko početni plan bude realizovan onako kako one očekuju.

Komisija je na svojoj posljednjoj sjednici u ovom sazivu podržala informacije Ministarstva odbrane BiH o rješavanju statusa pripadnika Oružanih snaga BiH kojima ističu ugovori u 2010. godini te o rjašavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga.

Na svojoj posljednjoj sjednici u ovom sazivu Komisija je razmotrila i izvještaje Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o realizovanim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene u 2008. te o izdatim dozvolama u 2009. godini.

Odlučeno je da izvještaji, u kojima se navodi da je od dozvola za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene izdatih u 2008. godini realizovano njih svega 30 do 40 odsto, budu proslijeđeni parlamentarnim domovima na razmatranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: