Tuzla
0

Proces protiv Jurišića mogao bi trajati godinama

FENA
Niti jedan od svjedoka Tužilaštva, koji je svjedočio pred Okružnim sudom u Beogradu, nije pokazao krivicu koja se na teret stavlja Iliji Jurišiću.

Njegovi advokati naglasili su ovu činjenicu kao i to da je dokazni potupak pretvoren u istragu o dešavanjima na Brčanskoj Malti.

Na press konferenciji u Tuzli advokati Ilije Jurišića, Stevan Protić i Džorđe Dozet iskazali su bojazan da bi, zbog dosadašnjeg načina vođenja procesa, suđenje moglo potrajati godinama. Naime, Zakon predviđa da se u roku od četiri godine mora donijeti presuda, ali se i cjeli proces može obnoviti. Svega toga svjestan je i Ilija Jurišić čije je zdravstveno stanje narušeno. Prema tvrdnjama advokata Jurišić je razočaran jer je očekivao veću podršku državnih organa BiH.

Advokati su na press konferenciji iskazali nezadovoljstvo stavom dvije osobe čiji identitet nije otkriven a koji su sudionici dešavanja na Brčanskoj Malti. Od njih su tražene pismene izjave o tome na kojem položaju je bio i šta je kazao Ilija Jurišić 15. maja 1992 godine, ali su oni odbili da to učine.

Na press konferenciji rečeno je da se suđenje Iliji Jurišiću spominje u izvještaju specijalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina. Međutim, advokati nisu mogli kazati da li će podaci u izvještaju o toku suđenja izazvati reakciju u smisli da se će Parlament EU insistirati da Sud u Beogradu traži krivičnu odgovornost bez razvlačenja postupka.