BiH
0

Proces deminiranja ključan za ekonomski razvoj BiH

FENA
Proces deminiranja je ključan za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, jer nijedan društveni proces neće se moći razvijati ukoliko je ova zemlja "zasijana“ minama, upozorili su danas učesnici konferencije u Sarajevu posvećene integraciji protuminskih aktivnosti u razvojne programe.

"Ovoj državi su u narednom periodu ipak potrebni značajniji ekonomski pomaci, što podrazumijeva da će se ići na reindustrijalizaciju, razvijati agrar ili turizam, te imati pristup svim društvenim procesima, a sve to nije moguće razvijati ukoliko je zemlja zasijana minama“, kazala je pomoćnica direktora Direkcije za ekonomsko planiranje Azemina Vuković.

Prema njenim riječima, BiH je prvi sveobuhvatni razvojni dokument donijela 2004. godine: „Strategiju razvoja BiH za period 2004.-2007.“ i već tada su protuminske aktivnosti bile u njemu integrirane.

Prema izvještaju Direkcije iz juna, od ukupnog broja planiranih mjera samo u dva sektora su mjere stopostotno realizirane. To su sektor deminiranja i sektor gender aktivnosti. To, ocijenila je Vuković, znači da su u navedenim sektorima aktivnosti dobro planirane i realizirane.

Član Komisije za deminiranje BiH Mustafa Alikadić smatra da je deminiranje prioritet broj jedan, ali da je glavni problem nepostojanje raspoloživih novčanih sredstava za tu oblast. Naveo je da su u dosadašnjim deminerskim aktivnostima uglavnom angažirana sredstva donatora i iz budžeta BiH. Kazao je da je aktuelna faza pripreme nove strategije za humanitarno deminiranje od 2009. do 2019. godine, koja je nedavno predstavljena odboru donatora, te ujedno apelirao na građane, privredne subjekte i vlasti da pomognu u osiguranju sredstava čime bi se BiH „oslobodila od mina do 2020. godine.

Prof.dr. Hamid Čustović s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu smatra da je nepotrebno imati prostor koji je deminiran, a bez ljudi.

„Da bi ljudi u deminiranom prostoru živjeli, moraju imati, pored sigurnosne, razvojnu ekonomsku i socijalnu perspektivu, pa smo, u tom smislu, pokušali povezivati aspekt deminiranja i aspekt razvoja“ kazao je Čustović.

Konferencija je okupila ključne domaće i međunarodne aktere kao što su predstavnici Međunarodnog centra za humanitarno deminiranje iz Ženeve, Survey action center iz Vašingtona, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Direkcija za ekonomsko planiranje, Mreže preživjelih od mina i dr. Fokusirana je na utjecaj mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava na ekonomsku i socijalnu dimenziju razvoja BiH, metode i načine integriranja protuminskih aktivnosti u razvojne programe, ulogu i strateško programiranje vladinih institucija u tom procesu.

Organizatori konferencije su Vlada Švicarske, Handicap international i Ministarstvo civilnih poslova BiH.