1.105 dokaza
73

Proces Atifu Dudakoviću i drugima: Tužilaštvo namjerava saslušati 447 svjedoka

Klix.ba
Foto: BIRNBiH
Foto: BIRNBiH
Pred Sudom BiH danas je održana statusna konferencija u predmetu protiv Atifa Dudakovića i drugih optuženih za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine, na kojoj je istaknuto da će tužilaštvo tokom suđenja saslušati 447 svjedoka, a da će naknadno biti određen tačan datum početka glavnog pretresa.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Željka Marenić saopštila je da će od 447 svjedoka Tužilaštva BiH njih 16 biti saslušano sa mjerama zaštite, kao i da će biti pročitani iskazi dva svjedoka, te saslušano šest vještaka.

Tokom pretresa će biti uloženo 1.105 materijalna dokaza, a bit će neophodno oko 500 radnih sati da Tužilaštvo sasluša svjedoke.

Osim Marenić, u Sudskom vijeću u ovom predmetu su i sudije Minka Kreho i Halil Lagumdžija.

Sud BiH je u oktobru prošle godine potvrdio optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene 1995. godine na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.