{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Probno testiranje u srednjim školama u BiH počinje 3. aprila 2017.

F
28.3.2017. u 10:22
47
12
Probno testiranje u srednjim školama u BiH počinje 3. aprila 2017.
47
Probno testiranje u srednjim školama u BiH počinje 3. aprila 2017.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje realizira probno istraživanje znanja, vještina i kompetencija učenika prvih razreda srednjih škola u Bosni i Hercegovini – PISA 2018.
Istraživanje počinje 3.aprila ove godine, a provodi se u 80 srednjih škola i obuhvata više od 4.000 učenika.

PISA je međunarodno istraživanje znanja i vještina učenika iz tri oblasti (čitalačka, matematička i pismenost iz prirodnih nauka), a za cilj ima evaluaciju obrazovnih sistema. Provodi se pod okriljem OECD-a u 82 države svijeta.

Bosna i Hercegovina prvi put učestvuje u PISA istraživanju. Važnost istraživanja ogleda se u dobijanju međunarodno usporedivih podataka o učeničkim postignućima i kvalitetu obrazovnih sistema. Fokus nije na propitivanju nastavnog plana i programa, već na procjeni primjene znanja i vještina u stvarnom životu učenika.

Cilj probnog istraživanja je dobiti informacije o tehničkoj pripremljenosti i adekvatnosti PISA zadataka za uspješno provođenje istraživanja u Bosni i Hercegovini, a bitno je i za uspješnu implementaciju glavnog istraživanja koje će se održati u 2018.godini.

Važnost kontinuiranog učešća Bosne i Hercegovine u međunarodnim istraživanjima ogleda se i u praćenju promjena u obrazovnim sistemima u BiH i doprinosi donošenju odluka u cilju unapređenja kvalitete obrazovanja.

Podaci istraživanja daju informaciju o stanju obrazovanja u BiH u odnosu na druge zemlje, s posebnim naglaskom na zemlje regiona, saopćeno je iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: