Milorad Dodik
0

Problemi u BiH nastali promjenama Dejtonskog sporazuma

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da RS podržava izvorni Dejtonski sporazum, a da su svi problemi u BiH nastali jer je dio međunarodne zajednice unilateralno mijenjao ili kako kažu modernizirao taj sporazum.

"RS ostaje čvrsto na poziciji podrške izvornom Dejtonu i od toga neće odustati“, rekao je Dodik danas novinarima ističući de je svjestan da vrijeme određene stvari regulira na drugi način, ali da se taj dokument, koji je međunarodni sporazum, ne može da se mijenja na dosadašnji način.

On tvrdi da ne mogu da se oduzimaju nadležnosti od RS-a, "kao što je rađeno do sada", te da se to sigurno ne sviđa mnogima, pa i Richardu Holbroooku koji je davao određene izjave tim povodom.

Dodik je komentarišući posljednje stavove američkog diplomate i tvorca Dejtonskog sporazuma Richarda Holbroooka, rekao da je "fino" kada Holbroook "nema pametnijeg posla" nego mu je Dodik u orbiti interesovanja.

Za Richarda Holbroooka je još rekao da je u "promociji, eventualno, svoje nove uloge u novoj američkoj administraciji", te da se "on ne plaši činjenicom da bi Holbroook ponovo mogao da uđe u američku administraciju".

Entitetski premijer je rekao i da ne zna kakav paket mjera priprema za BiH međunarodna zajednica te da se slaže sa stavom srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da BiH nije suverena zemlja, bez obzira na to što međunarodni predstavnici koji su ovdje tvrde drugačije.

Kazao je i da BiH treba da nastavi saradnju s EU i kao suverena zemlja BiH treba da utvrdi svoj odnos prema Uniji i tako koncipira svoj evropski put.

"Svako miješanje u unutrašnju strukturu BiH iz bilo kojih razloga je nedopustivo u EU", tvrdi Dodik i dodaje da će sačekati da vidi kakve će to biti mjere međunarodne zajednice, ali "u svakom slučaju i RS ima svoje mjere".

RS želi da sarađujemo s Evropom, ali, dodao je, ne želi da bude objekt ničije politike, pa ni evropske.

Govoreći o Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, entitetski premijer je dodao da je Rafinerija tehnički spremna za proizvodnju i da se u to mogu da uvjere i oni koji su osporavali njen proces privatizacije i sve dovodili u pitanje.

"Rafinerija će da proradi na opšti interes RS-a i, naravno, FBiH", rekao je Dodik koji vjeruje da će se RS suočiti i s osporavanjem produženja odluke o kvalitetu goriva u Vijeću ministara BiH, "što će biti ponovo udar na projekt rekonstrukcije Rafinerije".

Dodao je i da je uvjeren da će i pored protivljenja u, kako kaže FBiH, ipak se donijeti ta odluka na Vijeću ministara.