EU odobrila 5 miliona KM
6

Problemi sa vodom u Sarajevu: Kada građani mogu očekivati početak rekonstrukcije vodovodne mreže

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Unapređenje sistema vodosnabdijevanja u Sarajevu jedan je od projekata za koji je Investicioni font za Zapadni Balkan izdvojio 2,5 miliona eura bespovratnih, odnosno grant sredstava. Početak radova građani Sarajeva ipak ne mogu očekivati tako brzo.

Kako su za Klix.ba objasnili iz KJKP Vodovod i Kanalizacija Sarajevo, od sredstava je planirana realizacija prioritetnih rekonstrukcija vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo u naselju Mošćanica - Faletići, prstenovima cjevovoda oko stadiona "Koševo" i dvorane "Zetra", potisnom cjevovodu pumpne stanice "Centar" do rezervoara "Bjelave". Osim toga, i u ulicama Reisa Fehima Spahe, Nahorevskoj, Humskoj, Ivanjskoj, Krivajskoj, Trebevićkoj.

Iz ViK-a navode da su ovo prioritetne lokacije zbog velikog broja kvarova, čestih popravki i curenja, detektovanih problema u funkcionisanju vodovodnog sistema, a uzrokovani su starim cjevovodima, dotrajalim spojevima, problemima sa pritiskom u mreži itd.

"Ovo su lokaliteti koji su se nametnuli iz razloga nastavljanja započete borbe za smanjenje gubitaka, postizanje bolje funkcionalnosti i urednosti vodosnabdijevanja, te još boljeg uređivanja sistema u smislu pridruživanja potrošača zonama kojima visinski i pripadaju. Iako su ovo projekti koji su se pokazali prioritetnim vjerovatno odobreni iznos neće biti dovoljan kako bi se svi i realizirali", ističu iz ViK-a.

Govoreći o datumu početka radova i mogućim preprekama iz ViK-a tvrde da grant sredstva imaju svoju proceduru koju moraju proći prije njihove operativnosti.

"To su potpisi kroz nivoe odlučivanja, a za to treba vremena. U samoj aplikaciji je i rečeno da će se ova sredstva realizovati uz III Tranšu zajma EBRD od pet miliona eura. Projektna dokumentacija je u fazi pripreme, nakon završetka iste slijedi pribavljanje odobrenja za građenje, te priprema tenderske dokumentacije za izbor izvođača navedenih radova", dodali su.

Pošto će i ova sredstva biti najvjerovatnije implementirana kroz EBRD, to će i priprema tenderske procedure biti urađena u skladu sa procedurama i pravilima EBRD-a. Na taj način će se izvršiti izbor najpovoljnijeg izvođača koji zadovoljava sve postavljene uslove u trenderskoj dokumentaciji.

"Znači nekih da ih tako nazovemo prepreka nema, provodi se ista procedura kao i za realizaciju bilo kog drugog investicionog projekta", navode iz Vik-a.

Sarajevo ima problem i sa čestim nestancima vode u pojedinim naseljima s obzirom na to da su kvarovi česti i skoro svakodnevno se građani žale na nedostatak vode. Taj problem posebno dolazi do izražaja prilikom visokih temperatura kao što je to danas, a pogotovo kada je obustava vodosnabdijevanja zbog popravke kvarova duža od jednog dana, što se često događa.

Također, puknute cijevi i isticanje vode je primjetno na više mjesta u Sarajevu, a u nekim naseljima je voda prije nego što su stigli popraviti, tekla i više od mjesec.