Pismo Energoinvesta
255

Problemi s plinom u Sarajevu: Energoinvest dao precizne podatke, Forto nije bio obaviješten?

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prvi problemi ove godine u snabdijevanju prirodnim gasom u Kantonu Sarajevo zabilježeni su 12. januara. Klix.ba je u posjedu pisma koje je direktorica Energoinvesta uputila kantonalnom premijeru Edinu Forti u kojem ga upozorava na neobaviještenost i savjetnike.
Kanton Sarajevo se večeras opet suočava s nedovoljnim količinama gasa što za posljedicu ima isključivanje kotlovnica Toplana sa gasnog sistema u vrijeme kada će živa na termometru pasti i do -20 stepeni celzija.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto 12. januara je govorio o poskupljenju plina te kazao kako je Federalna vlada "time nagradila" ovaj kanton. On je kazao kako je namjera da njegova vlada pola ukupnog povećanja od 37 posto pokuša subveniconirati.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević dan poslije, 13. januara, upućuje pismo Forti i na početku ističe kako želi izbjeći medijsku konfrotaciju sa premijerovim stavovima koje je iznio u medijima.

"Želim da vjerujem da se radi smo o Vašoj neobaviještenosti o stvarima i sumnjama koje ste javno iznosili“, govori na početku, ali ističe da su takvi stavovi ponovljeni nekoliko dana ranije.

Forto je dan ranije kazao da Vlada KS nije dobila jasnu kalkulaciju kako dolaze do konačne cijene. Izjavio je kako je možda ovo stvarno realna cijena, ali da nije siguran. Istaknuo je da očekuje da će Vlada KS subvencionirati jedan dio ovog poskupljenja, jer 37 posto je prevelik udar.

Direktorica Energoinvesta ga u pismu informiše ga da je imala sastanak sa ministrom Enverom Hadžiahmetovićem 11. januara na kojem je prezentirala sve podatke o nabavci i cijenama gasa.

"Kako nisam sigurna da li ste ove podatke dobili i izanalizirali, želim da Vas zamolim za hitan zajednički sastanak, gdje bih Vam izravno navedene podatke predočila. U tom slučaju sam sigurna da ne biste podrugljivo i pod navodnicima govorili o tzv. obećanoj nagradi od 25% koju Vam je obećala Vlada FBiH promjenom snabdjevača gasa. I za Vašu informaciju, Vlada FBiH nije nikada promjenila snabdjevača gasa jer je Energoinvest zadnjih 45 godina jedini snabdjevač gasom BiH“, napisala je.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kaže da "nagrada“ odnosno ušteda koja je postignuta 2021. godine ne iznosi 25% već 49,6%.

"S obzirom da je Gazpromova cijena od januara 2021. do januara 2022. godine ukupno povećana 86,71%. Također Vašem ministru su prikazani svi troškovi koji prate prodajnu cijenu gasa od ulaska u BiH do potrošača“, dodala je.

U nastavku je kazala da ponovljene neodmjerene izjave predstavljaju rezultat Fortine neobaviještenosti.

"Bojim se da iza istupa stoje određeni politički motivi, u koje zaista ne želim da ulazim, jer je moja preokupacija jedino poslovanje Energoinvesta“, dodala je.

Na kraju Hadžialjević apeluje na Fortu da obrati pažnju na osobe koje ga savjetuju o ovoj problematici te mu se nudi da mu lično prezentuje podatke.

Konstantna svađa Energoinvesta, Sarajevogasa, Toplana i sarajevske Vlade jednostavno zamara građane koji redovno izmiruju svoje obaveze da bi imali tople radijatore u zimskom periodu, no sada brinu da li će se smrzavati u sopstvenom domu.