IDDEEA
0

Problemi oko registracije vozila marke Škoda

Sarajevo-x.com
Nakon pisanja pojedinih medija da vlasnici vozila marke Škoda na registraciju vozila moraju čekati i po 15 dana, a da u tom periodu ne smiju voziti svoje automobile, oglasila se i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

"Problem vezan za vozila marke Škoda nastao je jer je 21. oktobra 2009. u 09:27 od strane ovih institucija u nomenklaturu vozila unesen novi upis, a stari upis za vozila Škoda nije izbrisan. Nakon ovog perioda službenici MUP-a su vršili registracije na osnovu podataka koji su dostavljali tehnički pregledi i tako su se formirali kartoni vozila. Kod produženja registracije javlja se problem jer tehnički pregledi i dalje mogu da odaberu dva upisa za vozilo Škoda iz nomenklature, a ukoliko se to ne poklopi sa prethodnim registracijama, praktično se dešava da se pojavljuje novo vozilo što zahtijeva novi karton vozila", pojašnjeno je iz IDDEEA-e.

U saopštenju Agencije navodi se da su oni još ranije primjetili neusklađenost nomenklatura i o tome obavijestili sve nadležne, te inicirali da se izvrši usklađivanje upravo kako bi se izbjegle ovakve situacije. Iz IDDEEA-e navode da "nažalost, nije stigla reakcija iz nadležnih institucija".

"Zakonski je jedino moguće kroz upravni postupak izvršiti usaglašavanja podataka. Agencija će sa svoje strane preduzeti sve kako bi se izbjegli zastoji, odnosno svaki akt koji dobijemo od MUP-a, a u kojem se traži izmjena podataka, će se istog dana ažurirati. Također, Agencija je već pripremila tehničko rješenje koje omogućava da MUP-ovi sami vrše intervencije nad podacima nakon provedenog upravnog postupka", navedeno je iz Agencije.