"Mehanizam blokade"
108

Problemi na EU putu tek slijede: Teško do saglasnosti o pitanjima ustavnih promjena u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Problemi i blokade na evropskom putu BiH tek slijede, upozoravaju bosanskohercegovački parlamentarci. Mala je vjerovatnoća da će predstavnici tri nivoa vlasti postići saglasnost u vezi s odgovorima na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a samim tim i da će ih uopće dostaviti Evropskoj uniji.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ranije je upozorila kako manji bh. entitet neće dostaviti odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije sve dok se ne pokaže da mehanizam koordinacije funkcioniše u praksi.

Analitičari smatraju kako je stav vlasti iz RS-a ispravan s obzirom na to da je mehanizam koordinacije i uspostavljen kako bi se omogućilo da država BiH govori jednim glasom pred institucijama EU te da nema nikakve potrebe da se praktično aktiviranje ovog mehanizma odgađa.

Pored tehničkih problema izvjesno je da će naša država imati i političke probleme s obzirom na različita stajališta entitetskih nivoa (prije svega RS-a) i državne vlasti kada je riječ o davanju odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kazala je u razgovoru za Klix.ba da joj je poznato da su pojedini politički akteri već izrazili mišljenja i da svi govore o pitanjima koja se odnose na ustavne promjene u BiH.

"To znači različito tumačenje ustavnih promjena kod naroda u BiH. To će biti najžešća stvar. Drugi problem je ono što su visoki predstavnici agresivno prenijeli s entiteta na državni nivo. Tu će biti dosta problematičnih stvari koje neće moći da se usaglase", rekla je Majkić.

Majkić ne bi željela da prejudicira, ali ipak ističe da se plaše kako postoje mnoge stvari o kojima vlasti na različitim nivoima u BiH neće moći da se dogovore. Zastupnicu SNSD-a pitali smo i za komentar u povodu praktičnog nefunkcionisanja mehanizma koordinacije.

Dušanka Majkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dušanka Majkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Vijeće ministara BiH trebalo bi da ima koordinacionu ulogu. Oni bi trebalo da puste odgovore koji su dobijeni. Premijerka RS-a Željka Cvijanović je rekla da RS nije dostavila odgovor jer nije definisan način na koji će se sprovodit mehanizam koordinacije. Za očekivat je da je to utvrđeno na posljednjem sastanku u Predsjedništvu BiH i da bi to mogla biti osnova da se prvi dio pitanja koji je dostavljen propusti kroz mehanizam koordinacije", kazala je Majkić.

Ona ističe da je zabrinjavajuće što je premijer FBiH Fadil Novalić izjavio da uopće nema informaciju dokle je došlo popunjavanje Upitnika EK na nivou kantona u entitetu FBiH.

"To je dramatična situacija. Mehanizam koordinacije mora da ima odgovore svih nivoa kako bi se odgovori pustili i uvažili. U ovoj zemlji pitanje je da li Vijeće ministara BiH uopće raspolaže informacijom dokle smo stigli s popunjavanjem Upitnika", rekla je Majkić.

Direkcija za evropske integracije BiH potvrdila je jučer da u posljednjem postupku javne nabavke nijedan ponuđač nije dostavio ponudu za usluge prevođenja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Na prvi javni poziv dostavljene su tri ponude, ali navodno nijedna nije bila odgovarajuća.

Majkić smatra da je BiH na ovom pitanju pokazala kako je zemlja koja se ne priprema ni za šta. Dodaje da je bh. vlastima još davno bilo poznato da moraju spremiti prijevode odgovora na pitanja iz Upitnika EK.

"Pošto smo kao zemlja dobili na poklon od Hrvatske mnoge stvari kada je riječ o usaglašavanju i harmonizaciji zakona, nevjerovatno je da nismo uspjeli završiti bar ovaj dio posla i pripremiti kadrovski potencijal koji će se baviti prevođenjem. To samo pokazuje o kakvoj se zemlji radi. Mi nismo u stanju ništa pripremiti i sve se radi u posljednji momenat", kazala je Majkić.

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za evropske integracije PSBiH Saša Magazinović rekao nam je da je on još prošle godine upozoravao kako usvojeni mehanizam koordinacije neće funkcionisati u praksi.

"To nije mehanizam koordinacije koji će nam omogućiti da govorimo jednim glasom, već je mehanizam blokade. Nastavljena je praksa tajnih sastanaka i dogovora o kojima informacija nema ni Parlamentarna skupština BiH, a ni građani", kazao je Magazinović.

Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

On je upozorio da vladajuće strukture u proces evropskih integracija ne uključuju nikoga te da se ponašaju kao da će u Evropsku uniju ići njihovih pet ili šest porodica, a ne svi građani BiH.

"Doživjeli smo da i najveći optimisti poput Dragana Čovića izađu javno i proglase bankrot svog optimizma. Ne bih volio da sam u pravu, ali mislim da je ovo bankrot evropskog puta zemlje kada je riječ o ovom mandatnom periodu", rekao je Magazinović.

Što se tiče problema u vezi s prevođenjem Upitnika Evropske komisije, on je kazao da je prijevod tehnički dio posla i da će mnogo veći problem bit definisanje odgovora, od čega vlasti bježe.

"Oni ne žele da nam odgovore da li su uopće spremili te odgovore. Pitanje je i da imamo prevodioce šta bi oni uopće prevodili. Pozivaju se na mehanizam koordinacije koji bi trebalo da usaglasi zajednički odgovor, a iz RS-a tvrde da već imaju odgovore, ali da ih neće poslati. Meni ovo liči na djecu koja na pitanje roditelja da li su učili, odgovore: Jesam, ali nemoj me ispitivati", kazao je Magazinović.

Magazinović nam je potvrdio da još uvijek nije uspostavljen Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje te da parlamentarci iz Republike Srpske i dalje insistiraju na tome da se u poslovnik zajedničkog tijela BiH i Evropske unije uvede princip entitetskog glasanja, na šta EU ne pristaje.