Državna imovina
139

Problem stranci? Protiv zakona o zemljištu RS glasali i sudije iz reda Hrvata

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sedam ustavnih sudija od ukupno devet glasalo je za odluku kojom je Ustavni sud BiH ukinuo član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištvu Republike Srpske. To znači da su protiv ovog zakona glasali i sudije iz reda hrvatskog naroda.

Ova odluka je naišla na žestoke kritike iz Republike Srpske, prvenstveno iz stranke na vlasti, odnosno SNSD-a i od njenog predsjednika Milorada Dodika, ujedno člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Udarna navodna argumentacija u javnim medijskim žalbama sadržavala je prozivanje stranih sudija koji, opet navodno, rade protiv interesa srpskog naroda.

U glasnim i često neprijatnim izjavama nisu se niti jednom čuli detalji o tome ko je zapravo glasao za obaranje zakona entiteta u korist države.

"Za" su glasale međunarodne sudije i sudije iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda: Mato Tadić, Valerija Galić, Mirsad Ćeman, Seada Palavrić, Margarita Caca Nikolovska, Tudor Patiru i Giovanni Grasso.

Protiv su glasali jedino Zlatko Knežević i Miodrag Simović.

"Ukinuti član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 93/06, 86/07, 14/10, 5/12 i 58/19), u skladu sa članom 61. stav (3) Pravila Ustavnog suda, prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, piše u odluci koju je danas potpisao predsjednik Ustavnog suda Zlatko Knežević.

Odluka bi trebala biti objavljena u narednom broju Službenog glasnika BiH, a dan nakon objave poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj će se morati knjižiti na državu BiH, a ne na entitet.

U odluci je navedeno da iz osporene odredbe proizilazi da je Republika Srpska utvrdila da stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu predmetno poljoprivredno zemljište po sili zakona postaje svojina i posjed Republike Srpske, te je propisala postupak upisa svojine.

"Ustavni sud zapaža da je osporenom odredbom Republika Srpska regulisala postupak upisa svojine u svoju korist na imovini za koju je Ustavni sud utvrdio da predstavlja državnu imovinu. Prema osporenoj odredbi predmetno poljoprivredno zemljište postaje 'vlasništvo' Republike Srpske“, navedeno je pod tačkom 38. Odluke Ustavnog suda BiH, piše list Žurnal.