BiH
1.2k

Problem s vidom ih nije spriječio da budu uspješni: Adin je programer, a Saudin sportista

Piše: M. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kada govorimo o osobama s nekim fizičkim preprekama u većini situacija ljudi osjete žaljenje i saosjećaju se s njima. Saudin Hodžić i Adin Ćebić nisu željeli to od života već su htjeli pokazati da uprkos tome što imaju poteškoće s vidom mogu biti poput svih i još uspješniji.

Obojica su završili Srednju školu u okviru Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu, te su odlični informatičari. Saudin se fokusirao na sport dok se Adin odlučio za programiranje. Obojica su potpuno samostalna i bez ičije pomoći se kreću i rade.

"Došao sam u ovu ustanovu kada sam izgubio 100 posto vid. Nisam znao ništa u vezi pomagala koji koriste slijepe osobe. Ovdje sam saznao da postoji govorni program i uz pomoć profesora sam naučio to koristiti, čitati knjige i koristiti kompjuter. Naučio sam napamet tipke na tastaturi i sada mi je dostupno sve kao i ostalim ljudima", rekao je Saudin.

On je odličan sportista. Već dvije godine se bavi goalballom, sportom koji je namijenjen za slijepe osobe. Riječ je o timskom sportu u kojem igraju tri igrača s posebno dizajniranom loptom u kojoj se nalaze zvučne bobice koje pomažu u orijentaciji igračima.

"To nije lagana sport. Igra se na odbojkaškom terenu koji je dorađen. Igramo uz pomoć zvuka i imamo stroga pravila. Lopta na našem dijelu terena može biti samo 10 sekundi i ne smije letjeti. Takmičili smo se dosta, a nedavno smo osvojili prvo mjesto u Tešnju", rekao nam je Saudin.

Direktor Centra Damir Ovčina ističe kako je Damir dio najbolje ekipe iz BiH, ali i regije. Smatra kako će uskoro po rezultatima prestići i Sloveniju koja je trenutno najbolja u regiji samo zato što kod njih ovaj sport duže postoji.

"Ovo je početak. Moja želja je da se bavim ovim sportom profesionalno. Mi nemamo finansijsku pomoć, a kada bismo otišli na Paraolimpijadu to bi već drugačije bilo. Volio bih da živim do sporta", kazao je Saudin koji je završio školu za poslovnog tajnika, a njegovi profesori se nadaju da će ga angažovati neka bh. firma jer smatraju da bi bio odličan radnik.

Njegov drug Adin upisao je fakultet i studira informatiku na IUS-u. Bitno je napomenuti da se na tom fakultetu program odvija na engleskom jeziku. Nedavno je dobio stipendiju BH Telecoma i ugovor prema kojem će biti zaposlen u ovoj firmi nakon okončanja studija, te će raditi na razvoju mobilnih aplikacija.

"Ljubav prema kompjuterima, odnosno informatici, otkrio sam 2004. godine kada smo dobili prvi kompjuter. Počeo sam raditi na njemu zahvaljujući ikonama koje sam uspio vidjeti. Vremenom su programi napredovali i poboljšani su kako bi ih i slijepe osobe mogle koristiti. Tako danas imate accessibility na mobitelima i računarima koji pomažu i olakšavaju život svima", rekao nam je Adin.

Osim što studira radi na programiranju i do sada je dizajnirao web stranice. Upravo ta vještina ga je dovela do zaposlenja u firmi koja je nekoliko puta proglašena Najposlodavcem. Svoje znanje pripisuje školi, profesorima i svom trudu i zalaganju.

"Škola je podsticaj svakome, ali ne može biti garant da će svako dijete raditi i biti spremno za život. Ovisi od osobe do osobe. Bitni su volja i trud", rekao je Adin.

On se trudi mnogo i ima velike želje i ciljeve. Jedan od njih je da ode van BiH i radi za neku veliku stranu kompaniju koja priznata širom svijeta. Misli da će to sve ostati na željama, ali nije nemoguće.

Upravo njih dvojica su pokazatelj da živ čovjek može sve, bitni su samo trud, želja i ljubav prema onome što radite.