Meta napada i psi
54

Problem pasa lutalica još nije riješen: Od početka godine u KS prijavljeno 26 napada

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Uprkos tome što je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja usvojen 2009. godine, on se ni danas dosljedno ne provodi. Problem pasa lutalica je smanjen, ali ne i riješen. Napadi na ljude se dešavaju skoro svakodnevno, kao i napadi na pse i zlostavljanje pasa.

Zakonom je predviđeno da ove životinje budu adekvatno zbrinute u azilima i da se radi na promoviranju njihovog udomljavanja. Azili za pse nemaju dovoljno mjesta, a u većini BiH ih nema nikako.

Prema podacima Inspektorata veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP), od početka 2017. godine prijavljeno je 26 napada pasa lutalica.

"Njih 20 se odnosilo na tjelesne povrede, odnosno ugrize ljudi i drugih životinja te šest napada bez evidentiranih tjelesnih povreda. S obzirom na to da nadležne službe za sakupljanje pasa lutalica, odnosno higijenski servisi, direktno primaju prijave građana, pretpostavka je da je taj broj za područje Kantona Sarajevo veći od navedenog", rekla je za Klix.ba Vildana Bosno, glasnogovornica KUIP Kantona Sarajevo.

S druge strane, u januaru ove godine objavili smo vijest o masovnom trovanju pasa u Zenici. Slične prizore gledali smo i u KS, Bugojnu i drugim gradovima BiH.

Fondacija Dogs Trust od 2012. godine pomaže lokalnim vlastima da dosljedno provedu državni Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja za koji vjeruju da ima sve elemente neophodne za uspostavu samoodrživog Sistema za upravljanje populacijom pasa, koji imaju svi razvijeni evropski centri, te da na taj način riješe problem pasa lutalica. Te godine je problem s psima lutalicama eskalirao jer se zakon nije provodio kako treba.

"Psi bez uspostave ovog sistema nisu i ne mogu biti adekvatno zbrinuti, što se svakako odražava i na zajednicu. Međutim, bilo kakve kratice i kršenja Zakona samo problem dalje produbljuju, a rješenje odgađaju, čime se stvaraju predispozicije za njegovu dalju eskalaciju. Za uspostavu i provedbu sistema ključan je maksimalni angažman odgovornih institucija, a uz našu podršku vjerujemo da bi se do efikasnog, humanog, zakonskog i održivog rješenja došlo u najkraćem mogućem roku. Naša podrška je značajna i provodi se u skladu sa Zakonom te uz odobrenje lokalnih vlasti, ali koliko god velika naša podrška bila, samo vlasti mogu uspostaviti sistem, dok smo mi otvoreni za nastavak i produbljavanje naše podrške zakonskim aktivnostima kako bismo došli do zajedničkog cilja, a to je da dođemo do dana kada će psi živjeti sretno sa svojim odgovornim vlasnicima, a ne na ulici", kazala je za Klix.ba Sanja Bianculli, PR organizacije Dogs Trust.

Veliki problem i dalje predstavlja nekažnjavanje vlasnika koji ostave svoje ljubimce ili njihove potomke na ulici. Iako su zakonom predviđene kazne od 30 KM od 200.000 KM, u ovisnosti da li je riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi, to nema mnogo utjecaja jer se ove mjere ne provode.

Vlada KS je pokrenula i inicijativu prema Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj Skupštini BiH za pokretanje izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Traže se izmjene člana 14. koji reguliše pitanje eutanazije. Ovo je izazvalo negodovanje udruženja za zaštitu životinja koja su poručila da prioritet treba biti dosljedno provođenje cijelog zakona kako bi psi adekvatno bili zbrinuti, a građani zaštićeni.