BiH
0

Problem nelegalne prodaje u Ferhadiji mora biti riješen

FENA
Uprava grada Sarajeva u narednom periodu više će se fokusirati na rješavanje problema nelegalne prodaje u Ulici Ferhadija, tvrdi Hamdija Karić, pomoćnik gradonačelnika Sarajeva, pišu Nezavisne.

Hamdija Karić tvrdi da nije isključeno da zatraže da se ova frekventna sarajevska šetnica prebaci njima u nadležnost, sa svom potrebnom pomoći.

"Nadležne inspekcije opština Stari grad i Centar, policija i druge inspekcije trebalo je da riješe ovaj problem, međutim nisu. Razloga je mnogo, od preklapanja nadležnosti preko nedorečenosti u zakonima. Želimo se uključiti u rješavanje problema, ali ne na način da uredimo ono što drugi nisu, već nam je potrebna i finansijska potpora, pomoć ostalih i odriješene ruke", ističe Karić. Podsjeća da opštine Stari grad i Centar izdaju dozvole za prodaju u vrijeme praznika.

"Problem je i što se kod nas slave svi praznici. Razlog je što nije donesen zakon o praznicima na nivou države. Stoga se nalog za prodaju može izdati i za Dan UN-a, Sve svete, Dan djeteta. Samo što još ne dođe prodavač i ne zatraži dozvolu za prodaju jer mu je prekosutra rođendan. Sve skupa, imamo karikaturu od Ferhadije", govori Karić. Najavljuje da će zatražiti sastanak sa svim odgovornim kako bi ovaj problem konačno pokušali riješiti.

"Da hoće, vlast bi ovaj problem riješila za dan, kao što je riješena nelegalna prodaja na mostu Otoka, oko nekadašnjeg 'Hepoka'. Neko treba platiti da se to uradi. Kada bi policija dva puta na dan imala raciju i oduzimala robu, više niko ne bi prodavao u Ferhadiji", kaže Sarajlija Asim S.