BiH
0

Problem koji se kreira u pogledu Srebrenice dodatno opterećuje dogovore

FENA
Spremni smo podržati aprilski paket ustavnih promjena, ali je očigledno da on nema potencijal da bude prihvaćen, izjavio je danas u Sarajevu lider SNSD-a Milorad Dodik.

On je o reformama ustava i policije razgovarao s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU Christianom Schwarz-Schillingom, američkim ambasadorom u BiH Douglasom McElhaneyem, te njemačkim ambasadorom u BiH Michaelom Schmunkom.

Dodik je nakon razgovora izjavio novinarima kako političke snage u BiH koje su kreirale aprilski paket ustavnih reformi trebaju odlučiti na koji način ići dalje.

"Ukoliko idemo dalje, nemoguće je očekivati da paket iz aprila bude osnova za daljnji dogovor, jer se sve ponovo vraća na početak", kazao je Dodik.

On je istaknuo i kako "problem koji se kreira u pogledu Srebrenice" dodatno opterećuje dogovore.

"Za nas je Srebrenica apsolutno jasno pozicionirana kao lokalna zajednica u RS-u. To se neće promijeniti", naveo je lider SNSD-a.

On je izrazio spremnost RS-a da radi na Srebrenici kao zajednici kojoj treba pomoć i entitetskih i svih drugih nivoa vlasti.

U pogledu reforme policije ponovio je stav da stranke iz RS-a mogu prihvatiti zakonodavne nadležnosti na nivou BiH, ali da to podrazumijeva policiju RS-a. Nijedan drugi razgovor nije moguć, kazao je.

Dodik još ističe da njegova stranka neće pristati na nešto što diskriminira RS u konačnom rješenju, dodajući "da se mora shvatiti da RS ima realan potencijal".

U Uredu visokog predstavnika (OHR) nisu htjeli govoriti o rezultatima razgovora, osim da je ovo bio jedan u nizu pojedinačnih sastanaka s predstavnicima glavnih bh. stranaka o reformama.

"Srž ovih razgovora jest kako da se ponovno pokrene proces ustavnih reformi. Oni će se nastaviti i narednih dana i po zaključenju će se odlučiti kako dalje", izjavio je glasnogovornik specijalnog predstavnika EU Eldar Subašić.

On nije mogao precizirati da li će u petak biti organiziran zajednički sastanak lidera svih glavnih političkih stranaka u BiH.