Haški optuženik u BiH
0

Prliću u Mostaru na sahrani ocu

SRNA
Haški optuženik Jadranko Prlić pušten je na privremenu slobodu da bi mogao prisustvovati sahrani oca Mile, koji je umro juče u splitskoj bolnici, prenose hrvatski mediji.

Prema istom izvoru, Prlić, koji je bio predsjednik Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne, sinoć je ušao u BiH, a sahrana njegovog oca biće obavljena danas na rimokatoličkom groblju Šoinovac u Mostaru.

Prlićev dolazak na sahranu ocu je njegov prvi boravak u BiH otkako se nalazi u pritvoru Haaškog suda od aprila 2004. godine kada se dobrovoljno predao sudu.

Prlić je ranije puštan na privremenu slobodu, ali je boravio u Zagrebu gdje mu je bilo ograničeno kretanje uz stalno javljanje policiji, a dolazak u BiH nije mu bio dopušten.

Prema strogim pravilima suda, Prlić tokom boravka u Mostaru ne smije kontaktirati ni s kim ko bi mogao da ima veze sa sudskim postupkom, kao ni sa novinarima.

Njemu je dozvoljen jedino kontakt sa advokatom.

Prlić je, zajedno sa Brunom Stojićem, Slobodanom Praljkom, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem, optužen da je kao visoki zvaničnik Hrvatske Republike Herceg Bosne učestvovao u ratnim zločinima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine na području opšina Prozor, Uskoplje, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Čapljina i Vareš.