{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prlić u Hagu: Sudsko vijeće je pogrešno utvrdilo kriminalnu namjeru Herceg-Bosne

S
20.3.2017. u 21:50
9
151
Prlić u Hagu: Sudsko vijeće je pogrešno utvrdilo kriminalnu namjeru Herceg-Bosne
9
Prlić u Hagu: Sudsko vijeće je pogrešno utvrdilo kriminalnu namjeru Herceg-Bosne
Jadranko Prlić (Foto: Arhiv/EPA)
Nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić, koji je osuđen za ratne zločine, izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je Herceg-Bosna bila za jedinstvenu BiH i da je sudsko vijeće pogrešno utvrdilo njenu kriminalnu namjeru.
Prlić je, tokom rasprave o žalbama na prvostepenu presudu pred Haškim tribunalom, dodao da je Herceg-Bosna bila za saradnju sa muslimanima i protiv prekrajanja granica.

"Nije bilo govora o premještanju stanovništva. Svi humanitarni konvoji su propuštani", rekao je on.

Michael Carnavas, advokat Jadranka Prlića, rekao je danas da je prvostepeno vijeće pogrešno utvrdilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat, da se nisu analizirali dokazi i da je ignorisana cijela dokumentacija odbrane.

Tužilac Haškog tribunala Kenneth Scott istakao je da je u predmetu protiv "Jadranka Prlića i ostalih" većina krivičnih djela počinjena kao djelo udruženog zločinačkog poduhvata, da bi se formirala teritorija gdje će Hrvati biti dominantni.

Rasprava će biti nastavljena sutra u 9:30 sati.

Pred žalbenim vijećem Haškog tribunala danas je počela sedmodnevna rasprava o žalbama koje su na prvostepenu presudu podnijela šestorica zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne osuđena za ratne zločine u BiH, kao i o žalbi tužilaštva.

Haški tribunal osudio je 2013. šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnike zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i dijelovi BiH, nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Ovo su nepravosnažne presude koje bi u drugom stepenu trebalo da potvrdi Žalbeno vijeće.

Izricanje presude Žalbenog veća očekuje se u novembru 2017. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: