Badnja večer
183

Prizor Betlehema u centru Mostara brojne građane uveo u blagdansku noć

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Prizor Betlehema i dolazak Isusa na svijet u jaslicama koje su okružene domaćim životinjama i pastirima večeras je u Mostaru ispred Franjevačke crkve dočaralo uprizorenje "živih jaslica", koje tradicionalno na Badnju večer građane Mostara uvedu u blagdansku noć.

Članovi Franjevačke mladeži (Frama) Mostar uprizorili su dolazak Isusa na svijet, a simuliranje Betlehema u centru Mostara je donijelo poseban blagdanski duh i okupilo brojne građane, koji su filmski prizor nastojali svojim aparatima zabilježiti za trajno sjećanje.

Organizatori kažu kako je ovo tradicionalni događaj koji organiziraju već godinama u saradnji s kulturnim i umjetničkim društvima, ali da je svake godine poseban, kako građanima tako i učesnicima koji se danima pripremaju za ovu neobičnu priredbu.

Ekipa portala Klix.ba je razgovarala s tri kralja koja su prema predaji prateći zvijezdu našli novorođenog Isusa, poklonili mu se i darivali ga zlatom, samirnom i tamjanom.

Marin Petrović koji glumi Melkiora kaže kako je ovo veliki događaj za koji su se pripremali više od mjesec dana.

Ivan Prskalo koji prvi put učestvuje, a ove godine glumi kralja Gašpara kaže da mu lijepo biti u toj ulozi.

U kraljevskoj ulozi se odlično osjeća i Mihael Grubišić koji se prvi put okušao u glumi.

Čitav događaj je zanimljiv, a oni su radosni da su imali priliku podijeliti radost Badnje večeri sa svojim sugrađanima, što i jeste, kako ističu, bit ovog događaja.

Cijelu njihovu priču pratio je audio koji je dočarao biblijski događaj, a cilj im je, kako navode, upravo to da građanima približe noći kad se prema predaji i dogodio dolazak sina Božjeg u liku djeteta, da otkupi grijehe svijeta, kako bi se što bolje pripremili za svečanu misu ponoćku na kojoj se slavi dolazak Isusa na svijet.

Ovaj nesvakidašnji događaj svojim nastupom je uveličao hor sastavljen od članova mostarskih župa, a druženje je nastavljeno uz kuhano vino i kolače u posebnom blagdanskom ambijentu.

Blagdanskim duhom odišu i mostarske ulice koje su okićene prigodnim ukrasima i hiljadama lampica, a vrhunac blagdanske noći bit će mise ponoćke, koje će se slaviti u svim katoličkim crkvama Mostaru.