Vaso Todorović u Sudu BiH
0

Priznao učešće u zločinu počinjenom nakon pada Srebrenice

FENA
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice između Vase Todorovića i državnog tužilaštva.

Presuda na osnovu ovog sporazuma bit će objavljena 22. oktobra. Tužilaštvo, odbrana i sam optuženi su zamolili Sud da izrekne što blažu kaznu u odnosu na predloženih pet do 10 godina.

Todorović se tereti da je kao pripadnik Specijalne policije Šekovići saučestvovao u ubistvu oko 1.000 Bošnjaka zatočenih u hangaru u Kravici kraj Srebrenice u julu 1995.

"Značajno je da se optuženi obavezao da će svjedočiti u više postupaka pred Sudom BiH i Tribunalom u Haagu o događajima u Srebrenici (...). Čvrsto mu vjerujemo da je prisustvovao tom događaju a da nije ubijao Bošnjake i to povjerenje baziramo na njegovom iskazu i iskazima drugih svjedoka", rekao je tužilac Ibro Bulić.

Branilac Haris Bojić je naglasio da bi Sud kao olakšavajuću okolnost pri izricanju presude mogao uzeti činjenicu da je optuženi ono što je uradio u julu 1995. činio po naredbi nadređenih kojoj se protivio i zbog čega je imao probleme.

"Todorović je čovjek skromnog znanja i obrazovanja, ali je kao pošten čovjek shvatio o čemu se radi i odbio je da u tome učestvuje", rekao je branilac.

Sam Todorović je rekao da se osjeća krivim te da se želi izviniti "porodicama žrtava Srebrenice".

"Žao mi je što se to desilo. Žao mi je što sam bio na tom mjestu. Molio bih za što blažu kaznu", rekao je optuženi.

Također je zamolio Sud da kaznu služi u zatvoru Kula (Istočno Sarajevo) te da mu omogući da se "pet minuta" obrati medijima da bi ispričao svoju priču, javio je BIRN.