BiH
0

Priznanja za 30 općina iz BiH koje su završile projekte MAP i "Ugovor"

FENA
OSCE misija u BiH dodijelila je danas u Sarajevu priznanja za 30 općina iz cijele BiH, koje su uspješno okončale provedbu Programa reforme općinske uprave (MAP) i projekta "Ugovor".

Ovi projekti, koje je OSCE započeo prije tri godine, namijenjeni su jačanju veza između općina i građana te poboljšanju upravljanja i kapaciteta općinske administracije da bi pružali bolje usluge građanima.

Kako je kazala voditeljica projekta za razvoj općina OSCE-a Arlett Stojanović, certifikati koje su općine dobile predstavljaju dokaz da su one ostvarile napredak u poboljšanju rada općinske administracije.

Naglasila je, međutim, kako to ne znači da je reforma općinske uprave okončana, već da je ovo samo prvi korak u ovom procesu, navela je Stojanović.

Projekti MAP i "Ugovor" se ovom ceremonijom dodjele certifikata općinama privode kraju. Ukupno su 104 općine učestvovale u MAP-u, dok je u "Ugovoru" učestvovalo 80 općina iz BiH.

Provedba i MAP-a i "Ugovora" je značajno dostignuće, ocijenio je na ceremoniji šef OSCE-misije u BiH ambasador Douglas Davidson.

Smatra da one općine koje su to učinile ne samo da su morale da uvedu nove tehnike i procedure nego i donesu teške odluke i preskoče mnoge političke prepreke.

Davidson ističe da postoje mnoge oblasti upravljanja u kojima su poboljšanja još moguća i neophodna zbog čega je najavio da će OSCE nakon općinskih izbora predstaviti nove projekte u ovoj oblasti.