BiH
107

"Priznajte nam našu patnju": Sarajevski mostovi nose važne poruke

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Transparenti na sarajevskim mostovima koji su osvanuli jutros jedan su od načina na koji Savez logoraša u Bosni i Hercegovini ove godine obilježava Međunarodni dan podrške žrtvama torture, kao znak podrške svim žrtvama torture u BiH iz perioda 1992.-1995. godine i ukazivanja na težak položaj ove brojne i ranjive kategorije bh. društva.

Transparenti na kojima između ostalog piše "Priznajte nam našu patnju" i "Izgradili ste previše zidova, a premalo mostova" nalaze se na devet mostova od Skenderije pa do Vijećnice.

U periodu 1992.-1995. godine kroz logore je prošlo najmanje 200.000 ljudi, oko 30.000 ih je ubijeno, a 25.000 silovano. Većina tih žrtava ni nakon više od dvije decenije, u BiH nije ostvarila nikakva prava, svakodnevno im se krše osnovna ljudska prava, te žive bez ikakvog "priznanja" od države i zaboravljeni od svih, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Na devet sarajevskih mostova danas će biti ispričan životni put logoraša od dana izlaska iz logora pa sve do danas.

"Mostovi povezuju narode, od nastanka pa do sada, te sve što čini naše živote - misli, napori, pogledi, osmjesi, riječi, uzdasi - sve to teži ka drugoj obali, kojoj se upravlja kao cilju i tek tako dobiva svoj pravi smisao. Žrtvama torture u BiH je potrebna ta druga obala kako bi ostvarili svoja prava. Mi želimo da naš glas dopre do duge obale, do onih koji donose odluke o ovom Zakonu", poručili su iz Saveza logoraša u BiH.

U znak sjećanja na sve žrtve logora u BiH, Savez logoraša u BiH će danas organizirati niz događaja. Pored isticanja poruka, dužine šest metara, na devet mostova, na centralnom događaju na kojem će se okupiti bivši lograši na Latinskoj ćupriji bit će organizirana i pres-konferencija.