BiH
0

Privremeno zaustavljena ekshumacija na Rostovu

FENA
Zbog kvara bagera, privremeno je prekinuta ekshumacija na lokalitetu Rostovo, općina Bugojno, na kojem se traga za posmrtnim ostacima žrtava proteklog rata hrvatske nacionalnosti.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Tužiteljica Tužilaštva BiH Slavica Terzić kazala je novinarima kako će potraga biti nastavljena danas, ukoliko kvar bude popravljen, dok će u suprotnom biti nastavljena u ponedjeljak.

Kako se danas moglo čuti, a ranije je i objavljeno u medijima, lokacija na Rostovu pretražuje se na temelju iskaza svjedoka koji je potvrdio kako se tijela ubijenih nalaze upravo na tom području.

Porodice žrtava nezadovoljne su dinamikom ekshumacije, a među njima je Dijana Strujić koja traga za suprugom.

"Sve vrijeme dok smo bili na mjestu gdje se vrši potraga, tužiteljica je telefonski razgovarala s čovjekom koji je navodno priznao gdje je zakopano 20 tijela. Ne mogu shvatiti da čovjek koji je napravio zločin sjedi doma i razgovara s tužiteljicom, umjesto da bude s lisicama doveden na lice mjesta da pokaže gdje treba kopati", kazala je Strujić novinarima.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Istaknula je i da je nezadovoljna činjenicom da je potraga zaustavljena zbog kvara bagera.

"Zar nema još bagera? Nevjerojatno je da su jedan poslali na mjesto gdje je navodno zakopano 20 tijela", naglasila je Strujić.

Ekshumacijom na Rostovu, koja je počela danas po naredbi Suda BiH, rukovodi Tužilaštvo BiH.