BiH
0

Privremeno zatvoren američki konzulat u Banjoj Luci

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države odlučile su da zbog mogućih prijetnji privremeno zatvore svoj konzulat u Banjoj Luci, potvrdio je danas novinarima američki ambasador u BiH Charles English.

On je kazao da je ovu odluku donio nakon jučerašnjih inicidenata i prijetnji američkoj diplomatskoj misiji u Banjoj Luci.

-Kada sam jučer razgovarao sa zvaničnicima Vlade RS-a u Banjoj Luci, rekli su mi da ne mogu odbaciti mogućnost još nekih daljih nasilnih incidenata. Iz tog razloga odlučio sam da privremeno zatvorim naš ured u Banjoj Luci, izjavio je novinarima ambasador English.

Osuđujući ovaj incident i napad na Ambasadu SAD-a u Beogradu, američki ambasador u BiH istaknuo je da je neprihvatljivo nasilje bilo koje vrste, naročito nasilje protiv diplomatskih misija.

On je također ocijenio neprihvatljvim to što nivo retorike u RS-u, iako ne direktno, podstiče ljude na ovakve emocionalne ispade. Pozvao je stoga zvaničnike RS-a da razmisle o onome što govore i budu odgovorni za svoje riječi.

Ambasador English upozorava da oni moraju prestati koristiti riječi koje donose podjele vezane za situaciju ili na Kosovu ili vezano za pitanje samoopredjeljenja, kao i Dejtonski sporazum.

Komentirajući Deklaraciju Narodne skupštine RS u vezi s Kosovom, ambasador English je ponovio stav da situacija na Kosovu i situacija u BiH apsulutno nemaju ništa zajedničkog.

Kako naglašava, status BiH je apsolutno određen Dejtonskim sporazumom, a i prije ovog sporazuma postojali su njen suverenitet i teritorijalni integritet.

-SAD je priznao suverenitet i teritorijalni integritet BiH 7. aprila 1992. godine, tri i po godine prije Dejtonskog mirovnog sporazuma, napominje američki ambasador u BiH.

Navodi da u skladu s Dejtonskim sporazumom, entiteti predstavljaju unutarnje strukture BiH te da ne postoje izvan nje, zbog čega je govoriti o suverenitetu jednog ili drugog entiteta nešto što ne postoji.

-To je neodgovorno i nije u skladu s Ustavom. Ne pristajemo na takav koncept. Svako nastojanje da se na bilo koji način promovira takav koncept kroz Deklaraciju ili nešto slično za nas je neprihavljitvo, upozorava američki ambasador u BiH.