Donesena odluka
53

Privremeno zatvaranje pograničnih prijelaza između Hrvatske i BiH

Dž. P.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Granična policija Bosne i Hercegovine dobila je obavijest od NCC Hrvatske da će ova zemlja od sutra 2. aprila od 7 sati privremeno zatvoriti sve granične prijelaze za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH dobilo je notu od Repubike Hrvatske u kojoj se nalazi prijedlog da se zatvore granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nakon čega su obavijestili Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine koje je skupa s Graničnom policijom BiH napravilo potrebne analize u vezi s prijedlogom Hrvatske te su utvrdili da je potrebno poduzeti mjere u vezi s privremenim zatvaranjem graničnih prijelaza za pogranični saobraćaj (njih 28)", pojasnili su iz GP BiH.

Dalje navode da pogranični prijelazi nemaju sanitarne inspektore, koji se inače nalaze na svim međunarodnim graničnim prijelazima, te na pograničnim prijelazima nije moguće izdati rješenje o samoizolaciji za putnike i koristi ih isključivo lokalno stanovništvo.

U skladu s tim, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH uz suglasnost Granične policije BiH i u suradnji s MUP-om Hrvatske dogovorili su da će se od sutra 2. aprila od 7 sati, privremeno zatvoriti granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Uključujući i one granične prijelaze preko kojih je odlukom Mješovitog povjerenstva za praćenje ugovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima privremeno omogućen međunarodni promet putnika.

U proteklom periodu Hrvatska je u više navrata donosila ovakve odluke kojima je zatvarala granicu.