{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Privremeno zamrznut štrajk Sindikata Granične policije BiH

F
10.6.2008. u 11:29
0
0
Privremeno zamrznut štrajk Sindikata Granične policije BiH
0
Privremeno zamrznut štrajk Sindikata Granične policije BiH
Štrajkački odbor Sindikata Granične policije BiH u proširenom sastavu s predstavnicima sindikalnih podružnica SGP sa svih graničnih prijelaza je donio odluku o privremenom zamrzavanju štrajka upozorenja i to na rok od 60 dana od dana donošenja Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.
U saopćenju ovog sindikata se navodi da je do tada Vijeće ministara BiH dužno da donese podzakonske akte koji reguliraju bitne dodatke na plaće uposlenih u Graničnoj policiji, a naročito odluku o načinu isplate putnih troškova za dolazak i odlazak s posla.

Rezultat ovakve odluke je postignuti sporazum s direktorom Granične policije BiH Vinkom Dumančićem koji podrazumijeva ispunjavanje tri bitna zahtjeva SGP-a upućena prema menadžmentu Granične policije BiH.

Jedan od zahtjeva je donošenje nove odluke GPBiH, koja podrazumijeva povećanje naknada na ime putnih troškova za dolazak i odlazak s posla svim uposlenim u GPBiH u iznosu od 30 posto u odnosu na visinu dosadašnjih naknada.

Zahtijeva se i donošenje odluke kojom će se Sindikat GPBiH obavezno uključiti u postupak izrade novog Pravilnika o unutarnjoj organizaciji GPBiH i kojom će biti uključen u postupak utvrđivanja platnih razreda za radna mjesta državnih službenika i zaposlenika.

Također se zahtijeva i postizanje dogovora da menadžment Granične policije BiH uputi zahtjev Vijeću ministara BiH da ono zatraži od parlamenta BiH izmjenu Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH u dijelu koji se odnosi na najniže koeficijente policijskih službenika i namještenika.

U saopćenju se navodi da će Sindikat Granične policije odmrznuti štrajk upozorenja, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi dogovoreni s direktorom Granične policije BiH, a posebno ukoliko se odlukom Vijeća ministara BiH o naknadama troškova prijevoza ne bude vodilo računa o realnim troškovima dolaska i odlaska s posla uposlenih u GPBiH i ukoliko se u postupku donošenja ove odluke ne budu tražila mišljenja Sindikata GP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: