Naređena sanacija
25

Privremeno ojačana urušena jama u centru Sarajeva, nema opasnosti po mještane

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon što je jučer, prema prvim informacijama, pokrenuto klizište na području sarajevske općine Centar, u ulici Halida Kajtaza, saznajemo kako je riječ o urušavanju jame koja nije opasna po mještane i njihove domove.

Pomoćnik načelnika Službe za civilnu zaštitu Općine Centar Vahid Bećirević kazao nam je kako je jama u stambeno-poslovnom objektu pored ulice Halida Kajtaza, neposredno prije ulaska u tunel, nastala prilikom izvođenja građevinskih radova.

"Izvođač radova je izradio jamu, a zemljište je skliznulo te oštetilo dio ulice iznad objekta gdje su smješteni stambeni objekti. Međutim, kuće u tom dijelu nisu ugrožene", rekao nam je Bećirević.

Nakon jučerašnje dojave o pokretanju zemljišta u jami, dežurni građevinski inspektor Općine Centar izašao je na mjesto događaja. Kako saznajemo, on je naložio izvođaču radova poduzimanje hitnih mjera za osiguravanje jame.

"Izvođač radova jučer je dovezao deset kamiona kamena kojim je privremeno stabilizirao jamu. Naređeno je poduzimanje daljnjih radova na osiguravanju jame, a izvođač radova je predložio da zidom dodatno ojača jamu. Nije procijenjeno da bi se trebao dalje alarmirati štab civilne zaštite", dodao je Bećirević.

On dalje ističe kako na ulici nije prouzrokovana velika šteta te kako nema razloga za brigu. Predstavnica prostornog uređenja Općine Centar te inspektor za drumski saobraćaj također će danas izaći na teren i sagledati situaciju u ulici Halida Kajtaza.