Konkurs usporen
2

Privremenim agentima Vijeća ministara pred Sudom u Strazburu ponovo ističe mandat

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vršiteljicama dužnosti agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava ponovo ističe mandat od tri mjeseca. Agencija za državnu službu BiH, s druge strane, još uvijek nije okončala konkursnu proceduru za izbor agenta u regularnom mandatu. Naprotiv, procedura nije ni otpočeta.

Vanja Bjelica-Prutina imenovana je 26. februara prvi put za rukovoditeljicu ureda, a Monika Mijić i Belma Skalonjić za zastupnice. Poslije toga su na funkcije vršilaca dužnosti agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava imenovane još dva puta, na period od tri mjeseca. Posljednji put 26. augusta 2019.

To znači da im mandat ističe za pet dana i da će treći put morati biti produžen. U Službenom glasniku BiH je tek 19. novembra objavljeno da su Bjelica-Prutina, Mijić i Skalonjić 26. augusta imenovane za vršiteljice dužnosti agenta, dakle do okončanja konkursne procedure ili najviše na period od tri mjeseca.

Konkursna procedura u međuvremenu još uvijek nije okončana. Naprotiv, direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija napominje da procedura nije ni otpočela.

"Zahtjev za konkurs smo dobili tek u oktobru. Trenutno smo u fazi formiranja komisije. Komisija tek treba započeti svoj rad, preglati prijave, odbaciti šta ne valja, održati pismeni, održati intervju", kazao je Akšamija za Klix.ba.

Javni oglas za popunjavanje radnih mjesta rukovodećih državnih službenika u Ministarstvu za lјudska prava i izbjeglice BiH, odnosno agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava raspisan je 17. oktobra 2019.

Krajnji rok za prijave bio je 7. novembar 2019. godine. Budući da komisija još uvijek nije formirana, procedura može biti okončana tek krajem decembra.

Rješenjem će rok za rukovodioca ureda biti potpisan na period od 20 mjeseci, a rukovodilac će odlučivati o pravima, obavezama i odgovornostima državnih službenika i namještenika zaposlenih u uredu.

Pripadajuća osnovna neto plaća bit će im 3.567,68 KM, a mjesto rada u Sarajevu.

Kako saznajemo, prijavili su se aktuelni vršioci dužnosti agenta, nekoliko ljudi koji rade u sistemu i pojedini nepoznati kandidati.